Welke voeding is slecht voor je tanden?

Het is algemeen bekend dat als je een goede mondhygiëne wilt hebben dat je je tanden regelmatig moet poetsen om een mooi en sterk gebit te krijgen. Maar wist je dat ook eten en drinken van invloed kan zijn op je gebit?  Fruit en frisdrank heeft namelijk een slechte invloed op je tandglazuur door de zuren en suikers die deze producten bevatten. Het is daarom niet aangeraden wanneer je net een stuk fruit of een glas sinaasappelsap hebt gehad om je tanden gelijk te poetsen, dit heeft namelijk een schadelijke invloed op je tanden.

Een goede mondhygiëne

Er wordt ons vanaf jongs af aan geleerd dat als je een mooi en sterk gebit wilt hebben dat je regelmatig je tanden moet poetsen. Het is hierbij belangrijk dat je er voor zorgt dat je per dag ongeveer 2 à 3 keer je tanden poetst. Het belangrijkste moment om je tanden te poetsen is hierbij voor het slapengaan, aangezien dat de bacteriën die zich in jouw mond bevinden anders de hele nacht de tijd hebben om jouw gebit aan te tasten. Ook kunnen verschillende soorten voedsel van invloed zijn op een goede mondhygiëne, tandartspraktijk Schiedam geeft aan welke producten van invloed zijn op je mondhygiëne.

Zuur eten en drinken

Vaak wordt de rol die voeding heeft op onze tanden onderschat, dit terwijl de dingen die wij eten wel degelijk van invloed kunnen zijn op ons gebit. Zo heeft voedsel dat een hoge zuurtegraad kent een sterke inwerking op ons gebit. Dit heeft ermee te maken dat zuur voedsel ons tandglazuur aantast. Probeer hierom het eten van citrusvruchten en het drinken van sinaasappelsap te beperken.

Invloed frisdrank

Naast Citrusproducten kan ook frisdrank een schadelijke invloed hebben op je gebit. Frisdrank bevat namelijk ontzettend veel suikers en deze suikers tasten je gebit nog voor ongeveer een half uur aan daarna. Dit half uur wordt ook wel eens aangeduid met de term “zuurstoot”. Na een half uur heeft het speeksel in je mond ervoor gezorgd dat deze zuren zijn weggewerkt, maar het is hierbij nooit slecht om na het drinken van frisdrank je mond even te spoelen met mineraalwater. Deze tip geld ook voor voedsel dat veel suikers bevat zoals snoepgoed, gebak met suiker en chocolade.

Invloed “plakkend” voedsel

Naast de bovenstaande producten kunnen ook producten die veel koolhydraten bevatten schadelijk zijn voor je gebit. Producten zoals friet, pasta’s en brood plakken gemakkelijk vast aan je tanden, hierdoor moet jouw speeksel veel werk verzetten om alle etensresten van dit “plakkende” voedsel te neutraliseren en te verwerken. Echter dankzij de mineralen die zich in het tandvlees bevinden kan het tandglazuur zichzelf na enkele uren weer herstellen.

 Welke producten zijn minder schadelijk voor je gebit?

Er zijn natuurlijk ook producten die een minder schadelijke invloed hebben op je gebit, je kunt de volgende producten eten zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je tanden er door worden aangetast.

  • Melkproducten
  • Yoghurtproducten
  • Kaas producten
  • Mineraalwater
  • Groenten
  • Koffie zonder suiker
  • Thee zonder suiker

Mondspoelmiddel

De basis van een sterk en mooi gebit is het hebben van een goede mondhygiëne. Behalve het regelmatig poetsen van je tanden kunnen ook diverse hulpmiddelen bijdragen aan een goede mondhygiëne. Zo kan het tussendoor flossen van je tanden je helpen te vermijden dat bacteriën zichzelf kunnen nestelen tussen je tanden, kiezen en moeilijk bereikbare plekken in de mondholte. Naast het flossen van je tanden kan het gebruik van een goed antibacterieel mondspoelmiddel of mondwater ervoor zorgen dat bacteriën worden vernietigd. Het tweede voordeel van een goed antibacterieel mondspoelmiddel of mondwater is dat het er ook nog eens voor zorgt dat je een frisse adem krijgt.

Wil jij op een gezonde manier afvallen zonder jojo effect?

Dan is wellicht de afslankreceptenbijbel iets voor jou. In dit boek vind je meer dan 100 recepten die je helpen vet te verbranden op een blijvende manier.

In deze grafiek zie je dat mensen die de afslankreceptenbijbel gebruikten bleven afvallen, ten opzichte van mensen die een standaard dieet gebruikten.

Meer informatie over de Afslank Receptenbijbel? Inmiddels is het populaire boek al meer dan 2000 keer gedownload!
Ja! Ik wil meer informatie!

Gerrit Snel is geïnteresseerd in alles dat met sport en voeding te maken heeft, hij wil jong en oud helpen aan een gezond gewicht en fit lichaam. Het is onze missie om met praktische tips zoveel mogelijk geïnteresseerden te helpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *