Een lijst van 69 superfoods heb ik speciaal voor jou samengesteld, op deze pagina staan alle gezondheidsvoordelen op een rij en leer je dat er meer superfood is dan je denkt. Niet alle superfoods hoeven moeilijke namen te hebben, een appel of banaan is volgens Gezondsnel.nl ook superfood.

Superfood: 1. Tarwegras

De laatste tijd hoor je steeds meer van tarwegras, tarwegras wordt door de meeste mensen direct met superfood geassocieerd. Tarwegras is gezond, maar waarom is het eigenlijk gezond? Tarwegras is het gras dat uiteindelijk zal uitgroeien tot tarwe. Een slokje tarwegrassap staat gelijk aan de vitamines en mineralen uit één kilo groente en fruit. Tarwegras kun je vers kopen, maar ook in poedervorm en zelfs in capsules. Ik raad je aan om tarwegras vers via het internet te bestellen en bijvoorbeeld in een smoothie te verwerken.

Superfood: 2. Goji bessen

Goji bessen bevatten alle noodzakelijke eiwitten, de goji bes is het meest eiwitrijke soort fruit dat er is. De goji bes zit vol met vitamine C, verschillende mineralen en bevat vijftien keer zoveel ijzer als spinazie. Goji bessen kun je gedroogd kopen in de supermarkt, bij de groenteboer of op de markt. Goji bessen kun je in de yoghurt, havermout of in een salade verwerken.

Superfood: 3. Chia zaad

Chia zaden zitten vol met omega-3 vetten. Chia zaden passen binnen de categorie superfoods, omdat er grote hoeveelheden vezels, eiwitten, antioxidanten, omega-3 vetten en mineralen in zijn te vinden. Chia zaden kun je verwerken in salades, smoothies, yoghurt, rijst en tallozen andere gerechten. Een kilo chia zaden kost ongeveer €25,-, je kunt de zaden bestellen via het internet of kopen in de plaatselijke natuurwinkel.

Superfood: 4. Kokosolie

Harde vetten kun je over het algemeen beter vermijden, maar kokosolie lijkt een vreemde eend in de bijt. Steeds meer mensen ruilen olijfolie in voor kokosolie en zijn overtuigd van de positieve effecten die kokosolie op ons lichaam heeft. Kokosolie zou helpen bij de bescherming tegen virussen, het houdt de bloedsuikerspiegel op pijl, het is goed voor de schildklier, geeft jouw immuunsysteem meer kracht en heeft nog veel meer voordelen. Kokosolie is niet goedkoop, maar op dagelijkse basis heb je niet veel nodig om van de gezondheidsvoordelen te profiteren.

Superfood: 5. Pure chocolade

Pure chocola is een verrassing onder de superfoods, echter geldt dit alleen voor chocola met een cacaopercentage van meer dan 80%. Pure chocolade bevat antioxidanten en in het bijzonder flavonoïden die het lichaam beschermen tegen een te hoge bloeddruk, vrije radicalen en een te hoog cholesterolgehalte. Eet niet teveel, eet tot maximaal 50 gram pure chocola per dag. Pure chocolade bevat nog steeds suiker en teveel suiker is zoals je weet niet gezond.

Superfood: 6. Broccoli

Broccoli verkleint de kans op verschillende soorten kanker en helpt de huid om schade door verbranding te herstellen. Broccoli heeft vitamines C, B, A, E en K in zich, van de vitamines K en C bevat broccoli zelfs meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Broccoli bevat niet alleen een variatie aan vitamines, maar ook aan mineralen zoals magnesium, calcium, zink, fosfor, mangaan en kalium. Kook of bak broccoli kort om alle vitamines en mineralen te behouden.

Superfood: 7. Amandelen

Amandelen zijn één van de gezondste soorten noten die er is, amandelen zijn rijk aan vitamines en mineralen en amandelen zijn vaak te zien in superfoods lijstjes, waardoor ik deze superfoods niet aan je wil onthouden. Een handje amandelen per dag schijnt jouw cholesterolgehalte met 10% te kunnen verlagen, daarnaast helpen amandelen tegen een te hoge bloeddruk en beschermen amandelen jouw lichaam tegen diabetes. Amandelen zitten vol met vitamine E, vitamine E is goed voor jouw rode bloedcellen, voor jouw huid, spieren, zenuwen en het hart.

Superfood: 8. Appels

Appels kun je het beste met de schil eten, in de schil zitten de meeste vitamines van de appel. Appels zijn een bron van vezels en is een superfood die je eigenlijk elke dag zou moeten eten. Appels zijn niet duur en kun je praktisch overal kopen. Appels zitten vol met lectine, een stof die jouw lichaam kan helpen om giftige stoffen zoals lood en kwik uit jouw lichaam te verdrijven.

Superfood: 9. Banaan

Het is  volgens veel mensen ongezond om meer dan één banaan per week te eten, gelukkig is dat onzin. Dagelijks een banaan is geen probleem, uiteraard zijn teveel bananen niet goed, maar dat geldt voor ongeveer alles. Bananen geven je snel weer energie, voorkomen een te hoge bloeddruk, helpen bij de opname van essentiële voedingsstoffen en helpen zelfs bij angst en slaapproblemen. Bananen zijn het populairste product uit de supermarkt en dat is niet zonder reden! Eet een banaan als tussendoortje, bij het ontbijt, of tijdens de lunch.

Superfood: 10. Groene thee

Groene thee zit vol antioxidanten om jouw lichaam tegen verschillende ziektes te beschermen. Groene thee past binnen deze lijst van superfoods, omdat groene thee een positief effect heeft op jouw bloedsuikerspiegel, de thee helpt tegen een te hoog cholesterol, de thee houd je scherp en jouw spijsvertering werkt optimaal bij een paar glazen groene thee per dag.

superfood

Superfood: 11. Water

In water zit eigenlijk helemaal niets en juist dat is de reden dat water in deze lijst met superfoods past. Water is een ideale vervanging van frisdrank en sap waaraan veel mensen verslaafd zijn. Er gaat niets boven een koud glas water, vervang frisdrank en andere dranken met suiker door water. Ongemerkt komt er veel suiker in jouw lichaam bij het drinken van vruchtensap en frisdrank, vervang dit door water om jouw organen optimaal te laten functioneren.

Superfood: 12. Spinazie

Spinazie kun je rauw verwerken, maar ook koken of bakken. Spinazie heeft een verfrissende smaak en zit vol met antioxidanten, vitamines en mineralen. Omega-3 vetten en foliumzuur uit spinazie laten de kans op hart- en vaatziekten dalen. Spinazie is een superfood bij uitstek en het soort voeding dat niet in jouw dieet mag ontbreken. Vitamines A, C, E, B en K kun je terugvinden in spinazie, net als een grote variatie aan mineralen.

Superfood: 13. Boerenkool

Boerenkool is naast spinazie één van de gezondste groene bladgroenten die er is. Boerenkool helpt in het voorkomen van verschillende soorten kanker en is enorm populair in de Verenigde Staten door de nieuwe status als superfood. Verwerk boerenkool in een groene smoothie of in warme gerechten. Verwerk boerenkool het liefst rauw om zoveel mogelijk van de gezondheidsvoordelen te profiteren.

Superfood: 14. Pompoen

Pompoen is populair als superfood en wordt in steeds meer verschillende landen gegeten, onder andere door de veelzijdigheid aan smaak en de hoeveelheid vitamine A. Pompoen is één van de groenten waarin we de grootste hoeveelheid vitamine A terugvinden. Vitamine A is goed voor jouw ogen, huid en weerstand.

Superfood: 15. Eieren

Eieren kun je terugvinden in tal van verschillende producten, maar een ei kun je uiteraard ook los eten. Een ei maakt je niet dik, geeft je een gevuld gevoel, zit vol met eiwitten en heeft vitamines B, D en E in zich. In een ei zitten ook mineralen zoals ijzer, foliumzuur en choline.

Superfood: 16. Honing

Grote hoeveelheden honing zijn ongezond, maar honing is een stuk gezonder dan geraffineerde suiker. Honing is een natuurproduct en het enige soort voedsel dat niet kan bederven. Honing heeft een sterkere smaak dan suiker, je hoeft dan ook minder te gebruiken voor dezelfde smaak. Honing heeft een ontstekingsremmende werking en kan helpen bij bijvoorbeeld keelpijn.

Superfood: 17. Olijfolie

In landen zoals Italië en Spanje komen hart- en vaatziekten, kanker en verschillende ernstige ziekten minder voor. Olijfolie is één van de belangrijkste fundamenten die het Mediterrane dieet tot een gezond dieet maakt. Olijfolie is een natuurlijk soort vet, het is gezonder dan de dierlijke vetten zoals boter. Olijfolie kan het cholesterolgehalte verbeteren en is ideaal om mee te bakken of om te verwerken in verschillende gerechten.

Superfood: 18. Avocado

Avocado kan niet ontbreken in deze lijst met superfoods. Avocado bevat een aantal essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Avocado bevat gezonde omega-3 vetten, vitamines B, C, A en E die het lichaam onder andere beschermen tegen gezonde ziektes zoals kanker. Avocado kan het cholesterolgehalte verlagen, de optelsom van deze voordelen maakt avocado de ideale vrucht om te verwerken in koude gerechten zoals salades of een groene smoothie.

Superfood: 19. Asperges

Asperges zijn een bron van vitamines, mineralen en vetten. In asperges vinden we stoffen die de nierfunctie helpen, vezels die de darmen optimaal laten werken en eigenschappen die de kans op kanker verkleinen. Asperges bestaan voor het grootste deel uit water en bevatten daardoor weinig calorieën. We vinden verschillende groenten terug in deze lijst met superfoods, asperges zijn absoluut één van mijn favorieten. Asperges doen het goed met ham, met andere groenten, koud in een salade of op een sandwich.

Superfood: 20. Spruitjes

Spruitjes zijn een bron van vitamine C om jouw immuunsysteem te versterken. Spruitjes bevatten meer vitamine C dan een sinaasappel, naast vitamine C kun je ook vitamines B, magnesium, foliumzuur en kalium in spruitjes terugvinden. Spruitjes zijn minder bitter dan vroeger en worden daardoor steeds vaker gegeten. Wil je de sterke geur van spruitjes voorkomen? Laat dan een scheutje melk meekoken om de geur te verdrijven.

Superfood: 21. Bloemkool

Bloemkool bevat veel verschillende soorten vitamines, mineralen en met name calcium om jouw botten te versterken. Bloemkool wordt veel in de Nederlandse keuken gebruikt, maar lijkt de laatste tijd minder populair te worden. Ben je niet gek op bloemkool? Breng bloemkool op smaak met een beetje kerrie. Wist je dat 150 gram bloemkool genoeg is om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C te komen? Bloemkool heeft gunstige effecten op het hart en jouw spijsvertering. Bloemkool is zo gewoontjes, maar bloemkool wil ik graag aan deze lijst superfoods toevoegen. Ik wil laten zien dat superfoods niet altijd exotisch of prijzig zijn.

superfoods

Superfood: 22. Grapefruit

Grapefruit is een verfrissende bron van vitamine C. Eén grapefruit is genoeg voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine C. In grapefruits zitten verschillende stoffen die helpen bij de bestrijding van kanker. Houd je niet zo van de zure smaak van grapefruit? Combineer grapefruit dan niet met suiker, maar met fruit zoals mandarijn, banaan of mango.

Superfood: 23. Kiwi

De kiwi is een kleine vrucht die vol zit met vitamine C. Een kiwi beschikt per 100 gram over de meeste energie van alle fruitsoorten. Een kiwi is rijk aan antioxidanten, waardoor jouw lichaam beschermt wordt tegen tal van ernstige ziektes. De kiwi is superfood bij uitstek, eet een kiwi los of voeg hem toe aan een frisse fruitsalade.

Superfood: 24. Mango

Mango is een exotisch soort superfood en goed voor lichaam en geest. Mango is goed voor de huid en in mango vinden we een stof die bedraagt aan jouw geluksgevoel. Mango beschermt daarnaast tegen diverse hart- en vaatziekten en versterkt de hartspier. Een mango kun je los eten, maar ook verwerken in warme gerechten.

Superfood: 25. Quinoa

Quinoa is één van de meest populaire superfoods. Quinoa neemt nog steeds aan populariteit toe en zelfs Nederlandse boeren zijn bezig om dit zaad te verbouwen. Quinoa is een bron van eiwitten, quinoa houdt de bloedsuikerspiegel laag, quinoa zit vol mineralen, gezond vezels en is een uitstekende vervanger van rijst, havermout of aardappelen. Quinoa gebruik je als basis voor een salade, avondmaaltijd of zoals havermout bij een ontbijt.

Superfood: 26. Havermout

Havermout heeft eigenschappen die jouw dag direct een gezonde start geven. Havermout heeft haar populariteit gewonnen in de modellen wereld, maar is ook als superfood doorgebroken. Start jouw dag met havermoutpap. Havermout geeft je een verzadigd gevoel, vult de maag en is een bron van gezonde koolhydraten. Je kunt echter nog veel meer met havermout! Bak pannenkoeken met havermout, maak  repen van havermout of maak er koekjes van. Havermout is rijk aan vezels en de ideale methode om jouw verteringsstelsel aan de gang te houden.

Superfood: 27. Zoete aardappel

Zoete aardappel is een bron aan vitamine A en daarin vergelijkbaar met wortel of pompoen. Een halve zoete aardappel is genoeg om aan jouw dagelijkse behoefte vitamine A te voldoen. Een zoete aardappel bevat gezonde suikers, is rijk aan mineralen en houdt jouw huis fris. Zoete aardappelen bevatten minder koolhydraten dan normale aardappelen. Zoete aardappelen worden nauwelijks verkocht in Nederland, maar kun je vinden bij de betere groenteboer of in een speciaalzaak.

Superfood: 28. Walnoten

Walnoten zijn de helpende hand als het gaat om het verlagen van jouw cholesterol, tegen stress en geven je voldoende energie wanneer je dat nodig hebt. Walnoten als superfood zijn ideaal als tussendoortje en stillen jouw honger op een gezonde manier. Walnoten kun je op verschillende momenten eten en zijn ideaal om jouw stoelgang te bevorderen, om de bloeddruk onder controle te houden en zelfs in de bestrijding van ouderdom.

Superfood: 29. Sojamelk

Niet iedereen is het eens met de gezondheidseffecten van sojamelk, maar veel mensen zien sojamelk als superfood, waardoor ik sojamelk niet in deze lijst wil laten ontbreken. Ik adviseer je om sojamelk af en toe te drinken wanneer je dat lekker vindt of te gebruiken als vervanging van koeienmelk. Soja bevat plantaardige eiwitten en is daardoor met name voor vegetariërs interessant, als vervanging van vlees of vis.

Superfood: 30. Blauwe bessen

Blauwe bessen hebben een positief effect op hart- en vaatziekten. Blauwe bessen bevatten een grote variatie aan antioxidanten, werken cholesterolverlagend en ontstekingsremmend. Bewaar blauwe bessen niet te lang om van de gezondheidseffecten te profiteren. Combineer blauwe bessen niet met suiker, de gezondheidseffecten zullen daardoor verminderen. Koop een bakje blauwe bessen en eet deze het liefst direct op. Bewerkte producten zoals jam, hebben niet hetzelfde effect als blauwe bessen.

blauwe bessen

Superfood: 31. Zalm

Vis is gezond en niet alleen zalm, als het gaat om superfoods kom ik zalm echter het meest tegen en wil deze daarom graag toevoegen aan deze superfoods lijst. Zalm is betaalbaar, bevat verschillende gezondheidsvoordelen en is voor veel mensen favoriet onder de vissoorten.  Zalm zit vol met omega-3 vetten en verkleint de kans op hart- en vaatziekten en depressies. Omega-3 verlaagt ons cholesterolgehalte, terwijl vlees ons cholesterolgehalte kan verhogen.

Superfood: 32.Tomaten

Zijn tomaten ook superfood? Jazeker! Tomaten kun je gebruiken in verschillende gerechten of los eten. Vooral door een salade of als basis van Italiaanse gerechten zijn tomaten populair. Tomaten kunnen de kans op verschillende soorten kanker verkleinen, net als de kans op hart- en vaatziekten. Tomaten kunnen ook de kans op ontstekingen verkleinen, tomaten laten de TNF-alpha waardes onder bepaalde voorwaarden met meer dan 30% dalen (een hoge TNF-alpha zorgt voor ontstekingen).

Superfood: 33. Aardbei

Aardbeien zijn naar mijn mening de meeste smakelijke verrassing in de zomer. Aardbeien zijn niet alleen lekker, maar ook goed voor je. Aardbeien zijn één van de meeste gegeten stuks fruit in Nederland. Aardbeien zitten vol met vitamine C en zijn een rijke bron aan kalium. Eet aardbeien zonder suiker om optimaal van de gezondheidsvoordelen van deze superfood te profiteren.

Superfood: 34. Rode bieten

Niet iedereen is een liefhebber van rode bieten en zeker niet van het sap van de rode biet, echter zijn rode bieten zeer gezond. Rode bieten zitten vol met antioxidanten en vitamines. Rode bieten helpen jouw cholesterol te verlagen, hebben naar verhouding weinig calorieën, een onderzoek heeft daarnaast aangetoond dat de bloeddruk door rode bieten verlaagd zal worden. Rode bieten kun je in de oven klaarmaken, in de pan koken of koud verwerken in verschillende gerechten.

Superfood: 35. Rode wijn

Rode wijn leidt op tal van manieren tot voordelen voor de gezondheid. Het is in meerdere wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat rode wijn onder andere helpt tegen het bestrijden van overgewicht, bij het remmen van het verouderingsproces, tegen de kans op Alzheimer en het risico op nierstenen. Drink maximaal twee glazen rode wijn per dag om van de gezondheidseffecten van rode wijn te profiteren.

Superfood: 36. Tonijn

Tonijn is een bron van gezonde omega-3 vetten en eiwitten. Omega-3 vetten verkleinen de kans op hart- en vaatziekten, een te hoog cholesterol, problemen met het hart en zelfs op Alzheimer. Tonijn kun je vers kopen of in blik, kies voor tonijn op waterbasis zonder toevoeging van zout of andere kruiden. Tonijn uit blik kun je het best verwerken in salades. Combineer tonijn met augurk of zilveruitjes voor een verfrissende smaak.

Superfood: 37. Bruine bonen

Bruine bonen zijn een gezonde bron van eiwitten. Bruine bonen kun je eten als vleesvervanger, bruine bonen kun je gedroogd kopen of uit blik. Bruine bonen zijn goed tegen hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes, verstopping van het verteringsstelsel en andere lichamelijke problemen. Combineer bruine bonen met verschillende groenten, in een salade of ovenschaal.

Superfood: 38. Komkommer

Komkommer is in verhouding met ander groente en fruit, vrij arm in vitamines en mineralen. Toch past komkommer goed in deze lijst met superfoods, komkommer is namelijk arm in calorieën, een heerlijke verfrissing en een goed wapen tegen het hongergevoel. Komkommers zijn niet goedkoop en kun je verwerken in talloze gerechten. Ook in warme gerechten past komkommer, je kunt komkommer bakken zoals courgette.

Superfood: 39. Amandelmelk

Amandelmelk wordt vaak genoemd als superfood, je kunt amandelmelk kant en klaar kopen of je kunt het zelf maken. Amandelmelk bevat vitamines B, E en een variatie aan verschillende mineralen. Amandelmelk is populair geworden onder veganisten, maar ook voor superfood liefhebbers een populaire vervanging van koeienmelk. Maak amandelmelk zelf met amandelmeel, een beetje water, honing en zout.

Superfood: 40. Peren

Een peer is zoet en sappig van smaak, een peer zit vol met gezonde vezels. Peren lessen de dorst op een warme dag, kun je verwerken in een fruitsalade of je kunt er waterijs van maken. In een peer vind je vitamine C, maar ook kalium en koper. Peren zijn het gezondst als ze rijp zijn, je ruikt een heerlijk zoete geur als een peer op zijn rijpst is. De antioxidanten werken goed tegen ziektes zoals kanker, maar ook voor jouw weerstand en tegen andere onschuldige ziektes zoals verkoudheid.

superfoods

Superfood: 41. Cashewnoten

Cashewnoten worden vaak vergeten als superfood en dat is onterecht. Cashewnoten zitten vol met vitamines en mineralen, die onder andere goed zijn voor jouw hart, maar ook voor de slanke lijn. Een handje cashewnoten zit vol met calorieën, maar van een kleine hoeveelheid cashewnoten ervaar je al snel een gevuld gevoel. Cashewnoten laten het hongergevoel verdwijnen, op deze manier verdwijnt de behoefte aan ongezonde voeding zoals chips of snoep.

Superfood: 42. Vijgen

Vijgen zijn klein van formaat, maar enorm gezond om tal van verschillende redenen. Vijgen zijn een bron van vitamine A en vitamine B. Kies voor gedroogde of verse vijgen om van alle gezondheidsvoordelen te profiteren. Vijgen helpen je de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen, hebben een positief effect op de aanmaak van rode bloedcellen en versterken jouw botten. De variatie aan tal van verschillende mineralen in een vijg, is waarschijnlijk de grootste reden waarom vijgen vaak als superfood genoemd worden.

Superfood: 43. Watermeloen

Is het dorstig weer? Dan is een stuk watermeloen niet verkeerd! Watermeloen bestaat voor meer dan 95% uit water en is daarmee favoriet als dorstlesser. Vitamine C, ijzer en kalium zijn de meeste voorkomende vitamines en mineralen in deze vrucht. Kalium helpt jouw bloeddruk verlagen. Watermeloen zit ook vol met Betacaroteen, dat door jouw lichaam wordt omgezet in vitamine A. Vitamine A is goed voor jouw huid en ogen.

Superfood: 44. Frambozen

Frambozen zitten vol met vitamines C, B en antioxidanten om je te beschermen tegen verschillende ziektes. Frambozen kun je het best in de lente of zomer kopen, echter kun je frambozen ook het gehele jaar in het vriesvak bij de supermarkt terugvinden. Natuurlijk zijn verse frambozen het gezondst, combineer verse frambozen met een beetje yoghurt of verwerk frambozen in een smoothie.

Superfood: 45. Sesamzaad

Sesamzaad is volgens velen het gezondste zaad dat er is. Sesamzaad zit vol met vitamines en belangrijke mineralen om je tegen kankerverwekkende stoffen te beschermen. Antioxidanten beschermen jouw lever tegen schadelijke stoffen, maar ook verschillende ziektes kunnen voorkomen worden door voeding met voldoende antioxidanten te eten. Sesamzaad kun je gebruiken bij de bereiding van kip, in een salade of in combinatie met een cracker. Van sesamzaad wordt ook sesampasta en sesamolie gemaakt, sesamolie kun je gebruiken om in te bakken of om een salade mee op smaak te brengen.

Superfood: 46. Kip

Kip is enorm veelzijdig en kun je gebruiken voor tal van verschillende recepten. Kip bestaat voor ongeveer een derde uit pure eiwitten en is rijk aan vitamine B, ijzer en zink. Eiwitten zijn belangrijk voor het herstel van jouw spieren, maar eiwitten dragen ook bij aan tal van andere lichaamsprocessen. Kip is mager in verhouding met andere soorten vlees, vooral kipfilet bevat nauwelijks vet. Kies voor kip in plaats van varkensvlees of vet rundvlees.

Superfood: 47. Kalkoen

Kalkoen is net als kip een superfood. Kalkoen heeft ongeveer dezelfde eigenschappen als kip. Kalkoen zit vol met zink, vitamine B, kalium en foliumzuur, dat je dagelijks nodig hebt om jouw lichaam optimaal te laten functioneren. Kalkoen geeft net een andere smaak dan kip en is bovenal een klassieker voor de kerst of op andere feestdagen.

Superfood: 48. Paddenstoelen

Paddenstoelen vallen onder de categorie groenten, maar zijn eigenlijk net iets anders qua smaak, structuur en als het gaat om de gezondheidsvoordelen voor jouw lichaam. Paddenstoelen bevatten onder andere vitamine B, foliumzuur en kalium. Paddenstoelen zijn populair als vervanger voor vlees, maar paddenstoelen bevatten niet alle voedingsstoffen die in vlees zitten.

Superfood: 49. Cranberries

Cranberries zijn zure bessen die vaak worden gebruikt als basis voor sap of jam, aan cranberries wordt vaak suiker toegevoegd. Wil je cranberries eten als superfood? Voeg dan geen suiker toe aan cranberries. Cranberries hebben een reinigende werking voor het verteringsstelsel en verkleinen de kans op sommige soorten kanker.

Superfood: 50. Sardines

Sardines zijn rijk aan gezonde vetten, net zoals tonijn en zalm. Sardines zitten vol met eiwitten en kun je het gemakkelijkst in blik kopen. Verwerk sardines in een salade of in een ander gerecht. De omega-3 vetten uit sardines helpen de kans op hart- en vaatziekten verkleinen en zijn goed voor onder andere onze hersens en zenuwstelsel.

superfoods

Superfood: 51. Pistachenoten

100 gram pistachenoten bevat meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine E en B6, begrijp dat er in 100 gram pistachenoten vrij veel calorieën zitten en je dus beter kunt kiezen voor een combinatie van verschillende soorten voeding om genoeg van deze vitamines binnen te krijgen. Pistachenoten mogen niet ontbreken in deze lijst van superfoods, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat 45 gram pistachenoten per dag, de kans op aderverkalking verkleint.

Superfood: 52. Paprika

Paprika bevat veel verschillende voedingsstoffen en nauwelijks calorieën. 100 gram paprika bevat meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine C en A. Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat een paprika steeds gezonder wordt na aankoopdatum, omdat het rijpingsproces dan nog steeds doorgaat. Paprika kun je zowel koud als warm in verschillende gerechten verwerken, combineer met groen, geel en rood voor meer smaakvariatie.

Superfood: 53. Papaja

Onderzoek van de universiteit van Florida laat zien dat papaja een genezende werking kan hebben op verschillende soorten kanker. De meningen over de genezende werking van papaja verschillen per onderzoeker, het staat echter vast dat papaja verschillende gezondheidseffecten heeft die we bij andere vruchten niet zien. Papaja bevat minder calorieën dan andere soorten fruit, maar ongeveer net zoveel vitamines, mineralen en antioxidanten.

Superfood: 54. Gember

Gember is een superfood zoals er maar weinig zijn. Gember bevat verschillende essentiële voedingsstoffen en vitamines die jouw lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Je kunt gember verwerken in gerechten met groente, kip, maar je kunt ook gemberthee zetten ( snijd klein stukjes gember en doe daarbij heet water. Gember zorgt voor extra speeksel, jouw voeding kan hierdoor beter verteerd worden. Gember heeft ook positieve effecten wanneer je last hebt van migraine, migraine kan door gember verminderen of zelfs verdwijnen.

Superfood: 55. Acai bessen

Acai bessen worden bij uitstek als superfood gezien. Acai bessen neigen qua smaak naar noot en chocolade. De bessen zitten vol van vitamine B, C, E, fosfor, ijzer, calcium en verschillende omega’s. Acai bessen zijn ook een bron van essentiële eiwitten die jouw lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Acai bessen zijn niet in Nederlandse supermarkten te vinden. In Amerika zijn acai bessen bekend geworden dankzij Oprah Winfrey, die aandacht besteedde aan de bessen in haar show.

Superfood: 56. Basilicum

Basilicum heeft een heerlijke geur en past thuis in diverse gerechten. Basilicum kun je als superfood verwerken in een groene smoothie, in een gerecht is het moeilijker te verwerken in grote hoeveelheden. Basilicum wordt in verschillende landen gebruikt tegen de verkoudheid en wordt geroemd om de grote hoeveelheden aan vitamine K en C die we in basilicum terugvinden. Gebruik basilicum vers om van de voordelen als superfood gebruik te maken, je kunt basilicum als plant kopen en hier af en toe blaadjes vanaf plukken om in jouw gerechten of groene smoothies te verwerken.

Superfood: 57. Lijnzaad

Lijnzaad is gemaakt van vlas en wordt in het Engels dan ook ‘flaxseed’ genoemd. Lijnzaad bevat een aantal essentiële omega vetten, magnesium, kalium, zink en verschillende soorten vitamines B. Lijnzaad kun je ook als olie verkrijgen, op deze manier maak je optimaal gebruik van de gezondheidseffecten van lijnzaad en gebruik je lijnzaad in de meeste pure vorm.

Superfood: 58. Azijn

Azijn is een superfood waar je niet snel aan denkt als zijnde superfood. Azijn heeft echter verschillende positieve effecten op het menselijk lichaam, zoals een betere vertering, een verlaging van de bloeddruk, het laat jouw hart en vaten beter functioneren, kan hoofdpijn verlichten en helpt bij het verlagen van jouw cholesterol. Vroeger gebruikte veel mensen appelazijn om van de verschillende gezondheidseffecten van azijn te profiteren. Azijn kun je verwerken in een salade of kun je gebruiken om iets mee in te maken.

Superfood: 59. Kaneel

Stop kaneel in de havermout of doe een klein beetje kaneel over de yoghurt. Kaneel wordt gebruikt om de vertering beter te laten functioneren, maar staat ook bekend om de gunstige werking op onze bloedsuikerspiegel. Kaneel helpt jouw voeding gelijkmatig te verteren, op deze manier krijg je minder snel een hongergevoel en kun je langer met dezelfde voeding vooruit.

Superfood: 60. Nectarines

Nectarines zijn zoet van smaak en hebben een dorstlessend effect. Nectarines lijken op de perzik, maar zijn qua smaak en structuur toch net iets anders. In nectarines vinden we vitamine C en verschillende soorten vitamines B. De vrucht bevat mineralen zoals kalium, koper, fosfor, ijzer en zink. Gebruik een nectarine voor de snelle trek of om in een salade met verschillende ingrediënten te eten.

superfoods

Superfood: 61. Abrikozen

Abrikozen kun je vers eten of in de gedroogde variant, eet een abrikoos het liefst vers om van alle gezondheidsvoordelen te profiteren. Abrikozen bevatten een gezonde dosis aan vitamine E, maar ook een substantiële hoeveelheid vitamine A. De antioxidanten uit abrikozen beschermen je tegen verschillende soorten kanker en zorgen dat jouw huid zo mooi mogelijk blijft. Abrikozen bevatten naast de vitamines A en E veel ijzer. IJzer zorgt voor het optimale transport van jouw bloed.

Superfood: 62. Cantaloupe

De Cantaloupe bevat weinig calorieën ten opzichte van het gewicht van het fruit. De meloen is heerlijk van smaak en het best verkrijgbaar rond de zomertijd. Cantaloupe heeft verschillende vitamines en mineralen in zich, maar van vitamine A en C heeft de Cantaloupe het meest. Cantaloupe kun je mixen met verschillende soorten meloen en is het lekkerst als dessert op een zomerse dag.

Superfood: 63. Pompoenzaden

Pompoenzaden zijn rijk aan verschillende voedingsstoffen in een handje pompoenzaden ongeveer 100% van de  aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine E. In pompoenzaden vinden we ook meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan koper, ijzer, fosfor en zink. Pompoenzaden zijn goed voor diabetici en zijn goed voor mensen met nierproblemen.

Superfood: 64. Aubergine

Een aubergine kun je alleen eten wanneer je deze hebt verwarmd. Aubergine zit vol met vezels, een aubergine is genoeg voor 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels. Aubergine heeft daarnaast eiwitten en koolhydraten in zich. Meer dan 90% van de aubergine bestaat uit water, zoals de meeste groente die wij dagelijks eten,

Superfood: 65. Druiven

Druiven bestaan voor ongeveer 10% uit fruitsuikers, in eerste instantie passen druiven dan ook niet thuis in de lijst met superfoods. In gedoseerde hoeveelheid hebben druiven echter een positief effect op het menselijk lichaam. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat druiven een positieve bijdrage kunnen leveren voor het verbranden van vet. Ben je aan het afvallen? Dan zijn druiven dus een ideale aanvulling op jouw dieet.

Superfood: 66. Ananas

Ananas past perfect binnen de verzameling superfoods die je op deze pagina kunt vinden. Ananas verklein de kans op een beroerte, werk versterkend voor het immuunsysteem, versterkt de botten, zorgt voor een gezonde spijsvertering, verlaagt het cholesterol, verkleint de kans op kanker en geeft ons energie. De geclaimde gezondheidsvoordelen van ananas zijn gebaseerd op de voedingsstoffen die we in ananas kunnen vinden.

Superfood: 67. Zuurkool

Zuurkool is gezonde Hollandse kost en toch zeker geen superfood? Toch wel! Zuurkool heeft positieve effecten op de stoelgang, voor onze weerstand (door vitamine C) en werkt ontsmettend voor eczeem en acne. Voeg een klein beetje witte wijn toe aan zuurkool voor net een andere smaak, zuurkool kun je in een stampot verwerken of verwerken in een andere Hollandse schotel.

Superfood: 68. Sinaasappel

Sinaasappelen zitten vol van vitamines en mineralen. Vitamine C, B en A vinden we terug in sinaasappelen, net als mineralen zoals kalium en calcium. Sinaasappelen hebben een genezende kracht op patiënten met diabetes of hart- en vaatziekten. Onderzoek heeft daarnaast aangetoond dat sinaasappel de kans op nierstenen verkleind. Neem elke dag een glas verse sinaasappelsap om van de gezondheidsvoordelen van sinaasappelen te profiteren. Sinaasappelsap uit een pak is anders dan verse sinaasappelsap, je kunt verse sap en sap uit een pak niet met elkaar vergelijken. De fabricage van sinaasappelen heeft een negatief effect op sinaasappelsap, kies dus voor verse sap en pers zelf.

Superfood: 69. Mangosteen

Mangosteen zien we in verschillende lijstjes terug als superfood. Mangosteen wordt vers verkocht, maar ook in de vorm van capsules of als poeder. In mangosteen vinden we xanthonen, welke bekend staan als sterke antioxidanten. Xanthonen bevorderen de ademhaling, maken de spieren soepel en helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen. Er bestaan verschillende claims wat betreft mangosteen, veel hiervan zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, maar vaak is dit onderzoek op knaagdieren gedaan waardoor zeker gezegd kan worden of mangosteen ook hetzelfde effect op mensen zal hebben.

Gerrit Snel is geïnteresseerd in alles dat met sport en voeding te maken heeft, hij wil jong en oud helpen aan een gezond gewicht en fit lichaam. Het is onze missie om met praktische tips zoveel mogelijk geïnteresseerden te helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *