Koffie is één van de gezondste vloeibare consumpties op aarde, en nu is er eindelijk wetenschappelijk bewijs dat dit ook echt zo is. Koffie is veel meer dan de donkere vloeibare mix van cafeïne en koffiebonen. Het bevat namelijk honderden verschillende waardevolle bestanddelen, waarvan enkele een zeer interessant effect op de gezondheid van de mens hebben.

Er zijn een groot aantal goed onderbouwde onderzoeken geweest die deze gedurfde stelling ondersteunen. De belangrijkste voordelen van het drinken van meer koffie die tijdens dit onderzoek naar voren kwamen, waren vooral de verminderde kans op ziektes zoals Alzheimer en diabetes.

Koffie is een gigantische bron van antioxidanten

Wanneer het hete water haar kracht in de koffie laat gelden, komen de belangrijkste ingrediënten echt tot hun recht. De vermalen koffiebonen zetten zich uit om vervolgens die heerlijke koffiesmaak te creëren. Een deel van de bestandsdelen van koffie zijn bekend, zoals cafeïne, maar een groot gedeelte wacht nog steeds om ontdekt te worden. Er zijn momenteel diverse onderzoeken bezig die zich volledig op deze nu nog onbekende bestanddelen richten.

Een groot deel van deze bestanddelen zijn antioxidanten die ons lichaam van oxidatie beschermen, radicale stoffen welke instaat zijn om de moleculen in ons lichaam te beschadigen. Zonder nog dieper op de materie in te gaan, wordt er door veel onderzoekers geconcludeerd dat antioxidanten één van de mechanismen is achter het vertragen van ouderdom en het voorkomen van veel voorkomende ziektes zoals kanker en hart- en vaatziekten.

Hoewel het lastig te geloven is, is koffie de grootste bron van antioxidanten in het Westerse dieet, boven fruit én groenten.. gecombineerd. Wanneer je jezelf laat genieten van dat heerlijke kopje koffie, krijg je dus niet alleen cafeïne binnen, maar dus ook een enorm aantal andere waardevolle bestanddelen die jouw gezondheid sterk verbeteren, waaronder antioxidanten.

Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben bewezen dat mensen die koffie drinken langer leven dan mensen die dit niet doen

Er zijn een groot aantal studies geweest naar de effecten van koffie. De laatste jaren zijn deze studies zich steeds meer op de menselijke kant van koffie gaan richten. Uit deze studies kwam naar voren dat mensen die meer koffie drinken een kleinere kans hebben om te overlijden aan serieuze ziektes zoals kanker.

De meest impactvolle studie was gepubliceerd in de New England Journal of Medicine in 2012: In dit onderzoek werden 403.000 respondenten tussen de 50 en 71 jaar bevraagd over hun koffieconsumptie. De resultaten van dit onderzoek waren op zijn minst opmerkelijk te noemen. Na de respondenten 12 tot 13 jaar na het onderzoek gevolgd te hebben, kwamen de onderzoekers tot een opmerkelijke conclusie. De respondenten die relatief veel koffie dronken, hadden een significant kleinere kans om te overlijden. Natuurlijk blijft de vraag of dit aan de koffie ligt of dat de koffiedrinkers toevallig andere gewoontes hebben welke de gezondheid verbeteren.

Hoe meer koffie mensen dronken, hoe lager de kans op overlijden was. Het perfecte aantal kopjes koffie per dag lijkt te liggen tussen vier en vijf kopjes per dag, waarbij mannen een 12% mindere kans op overlijden hebben versus de 16% bij vrouwen. Respondenten die meer dan zes kopjes per dag dronken, bleken hier geen baat bij te hebben.

Maar ook de modale consumptie van slechts één kopje koffie per dag werd al geassocieerd met een verminderde kans van 5% tot 6% op overlijden. Dit laat zien dat zelfs een beperkte consumptie van koffie al een positief effect op de gezondheid van een mens kan hebben.

Dit zijn op het eerste gezicht geen enorme percentages, maar als je bedenkt hoeveel mensen wereldwijd koffie drinken, kun je concluderen dat de wereldwijde koffieconsumptie enorme implicaties voor miljoenen mensen kan hebben.

Wanneer de onderzoekers de onafhankelijke doodsoorzaken bekeken, kwam naar voren dat koffiedrinkers een kleinere kans hebben om te overlijden aan infecties, blessures en ongelukken, diabetes en hart- en vaatziekten. Dit positieve effect lijkt niet toe te wijden aan cafeïne, aangezien decaf koffie en normale koffie hetzelfde effect hadden.

Natuurlijk is dit onderzoek niet sluitend te noemen, aangezien niet specifiek bewezen kan worden dat koffie de reden is dat mensen een kleinere kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten hebben. Maar het is zeker een goede bevestiging van de implicatie dat koffie, in tegenstelling tot wat veel mensen zeggen, niet de boosdoener is van een groot aantal ziektes, maar onderzoeken juist naar een positieve richting wijzen als het gaat om het effect van koffie.

Een groot aantal andere onderzoeken hebben tot soortgelijke resultaten geleid

De effecten van koffie op de gezondheid zijn al decennia lang door tientallen onderzoekers onderzocht. Tenminste twee andere studies kwamen tot de conclusie dat koffiedrinkers een lagere kans op een vroegtijdige dood hebben.

Als we bepaalde ziektes specifiek bekijken, zijn er diverse onderzoeken waarin geconcludeerd werd dat koffiedrinkers een lagere kans op Alzheimer, Parkinson, type 2 diabetes en leveraandoeningen hebben.

Behalve een verminderde kans op ziektes, bleek uit een onderzoek verricht op Harvard dat koffie mensen gelukkiger maakt, zorgt voor een kleinere kans op een depressie met 20% en een kleinere kans op zelfdoding met maar liefst 53%. Koffie voegt niet alleen maar jaren aan je leven toe, maar het kan dus ook meer leven aan je jaren toevoegen. In tegenstelling tot de vele negatieve berichten omtrent koffie, kan er geconcludeerd worden dat koffie één van de gezondste drankjes van onze planeet is.

Bron: Authoritynutrition

Wil jij op een gezonde manier afvallen zonder jojo effect?

Dan is wellicht de afslankreceptenbijbel iets voor jou. In dit boek vind je meer dan 100 recepten die je helpen vet te verbranden op een blijvende manier.

Meer informatie over de Afslank Receptenbijbel? Inmiddels is het populaire boek al meer dan 2000 keer gedownload!
Ja! Ik wil meer informatie!

Gerrit Snel is geïnteresseerd in alles dat met sport en voeding te maken heeft, hij wil jong en oud helpen aan een gezond gewicht en fit lichaam. Het is onze missie om met praktische tips zoveel mogelijk geïnteresseerden te helpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *