gezond dinerZoek je tips voor een gezond diner? Op deze pagina staan vijf recepten voor een gezond diner. Het diner wordt door veel mensen als de belangrijkste maaltijd van de dag gezien. Op dit moment zijn we samen met onze familie, bespreken we de dag en genieten we samen van een voedzame maaltijd. Persoonlijk denk ik dat het diner overgekwalificeerd is. Er wordt na het avondmaal vaak niet of nauwelijks bewogen en al deze calorieën hebben we dus eigenlijk niet nodig. Ik adviseer je om grote maaltijden te vermijden en verspreid over de dag te eten.

Eet tijdens het ontbijt en de lunch iets meer en tijdens het diner iets minder. Het diner kan ook gezellig zijn zonder de overtol aan calorieën. Eet na het avondmaal zo min mogelijk tussendoortjes, zo heeft jouw lichaam de tijd om jouw voeding te verteren.

Wat wel en wat niet bij een gezond diner hoort

Vermijd: Gefrituurde voeding, witte rijst, wit brood, pasta, sauzen, zout, boter en suiker.

Kies voor: Volkorenpasta, zilvervliesrijst, groente, mager vlees, vis, ei, peulvruchten, aardappelen (maar niet meer dan 30% van de maaltijd) en kruiden (om jouw voeding smaak te geven op een gezonde manier).

Vermijden betekent niet dat je het helemaal niet meer mag eten, voor een gezond diner kun je echter het best de ‘kies voor’ categorie aanhouden. Beperk verkeerde voeding tot 1 keer per week en zorg dat je zoveel mogelijk voor gezonde voeding kiest. Het geeft je meer energie, een hogere levensverwachting, een kleinere kans op ernstige ziekten en nog veel meer voordelen!

1# stoofpotje met gezonde groente

Verwarm de oven tot 170 graden. Snijd de ui, pastinaak, wortel, tomaten, paprika, bonen, kruiden en bouillon. Breng dit geheel aan de kook met peper en zout. Giet dit mengsel in een ovenschaal en voor 30 minuten in de voorverwarmde oven. Voeg nu bloemkool, sperziebonen en kikkererwten toe en zet de ovenschaal nog eens 25 minuten in de oven. Je kunt met vier personen van dit gezonde diner genieten.

Ingrediënten: Een ui, een groene paprika, een pastinaak, een wortel, kikkererwten, 300 gram tomaat, 400 ml bouillon, een halve bloemkool, 100 gram sperziebonen, olijfolie, kerriepoeder en komijn.

2# gezond diner met groente en zalm

Schil de aardappelen en snijd de aardappelen in stukjes. Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar in gezouten water. Snijd de bloemkool en broccoli in kleine stukjes en kook deze de laatste 10 minuten mee met de aardappelen. Besprenkel de zalmfilet met de citroensap en kruid de zalmfilet met peper en zout. Bak de zalmfilet 3 minuten per kant en zorg dat de zalm rosé blijft. De zalmfilet blijft op deze manier smakelijk en zal niet uitdrogen. Laat de groente uitlekken en plaats de groente op een bord met daarbij een zalmfilet. Maak het af met een aantal takjes dille. Je kunt met twee personen van dit gezonde diner genieten.

Ingrediënten: Een halve bloemkool, een stronk broccoli, 400 gram zalmfilet, citroensap, 200 gram aardappelen, dille, olijfolie, peper en zout.

3# groene salade met quinoa en avocado

Kook eerst de quinoa, afhankelijk van de soort quinoa moet je het langer of korter koken. Kijk goed naar de verpakking. Doe de sla en komkommer in plakken bij elkaar. Schil de avocado en doe de avocado in blokjes bij de salade. Maak een dressing door agavesiroop te mengen met sesamzaadjes. Voeg nu de quinoa afgekoeld toe aan de salade en sprenkel ook de dressing over het geheel. Eet dit gezonde diner met twee personen.

Ingrediënten: 150 gram quinoa, 150 gram sla, een komkommer, een avocado, sesamzaad en agavesiroop.

4# ossenhaas met salsa

Begin met het snijden van alle groente. Start na het snijden van de groenten met het braden van de ossenhaas. Snijd de komkommer in schijfjes en hak de tomaat in blokjes. Snijd de rode peper in kleine flinters en verwijder ook de zaadlijsters en zaadjes uit de peper. Verwijder de schil van de avocado en hak de avocado in kleine blokjes. Hussel alles door elkaar en voeg limoensap en koriander toe. Laat de ossenhaas eerst op kamertemperatuur komen en doe er een beetje peper en zout op. Gaar het vlees in de olijfolie op de manier die je het lekkerst vindt. Het vlees kun je binnen ongeveer 7 minuten medium bakken, echter is dit afhankelijk van het stuk vlees waarmee je aan de slag gaat. Laat het vlees even rusten en serveer het met de salsa. Geniet van deze maaltijd met twee personen.

Ingrediënten: 300 gram ossenhaas, een komkommer, een avocado, een rode peper, twee tomaten, koriander, limoensap, olijfolie, peper en zout.

5# roerbakgroente met zalm

Wil je een keer snel een gerecht op tafel zetten, maar toch zo gezond mogelijk? Dan is dit gerecht de ideale manier om te dineren. Verwarm een pan met olijfolie, voeg vervolgens de roerbakgroente toe en bak in dezelfde pan de zalm. Voeg een scheutje limoensap toe en laat de groente en zalm garen. Zorg dat de zalm niet uitdroogt, laat hem rosé meebakken. Voeg tot slot een scheutje sojasaus toe. Lukt het niet om dit tegelijk te timen? Dan kun je de zalm ook later toevoegen. Dit gezonde diner kun je met twee personen eten.

Ingrediënten: 400 gram Chinese roerbakgroente, 300 gram zalmfilet, sojasaus en olijfolie.

Gerrit Snel is geïnteresseerd in alles dat met sport en voeding te maken heeft, hij wil jong en oud helpen aan een gezond gewicht en fit lichaam. Het is onze missie om met praktische tips zoveel mogelijk geïnteresseerden te helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *