Wat je absoluut moet weten over je lichaam detoxen.

Heb jij het gevoel dat je je lichaam wil detoxen met een kuur, bijvoorbeeld een sapkuur (sapvasten), een DetoxOriginal kuur of wil je je lever reinigen?

Als je last hebt van klachten wil je dit artikel zeker lezen tot het einde.
Al eeuwenlang beoefend door culturen over de hele wereld – waaronder Ayurvedische en Chinese geneeskunstsystemen – gaat ontgifting over het rusten, reinigen en voeden van het lichaam van binnenuit. Door toxines te verwijderen middels detoxen en vervolgens je lichaam te voeden met gezonde voedingsstoffen, kan ontgifting je helpen te beschermen tegen ziekten en je vermogen om een ​​optimale gezondheid te behouden. Ook kan het ziekten oplossen als je het op de juiste manier doet.

Hoe werkt je lichaam detoxen?

Kort gezegd, ontgifting betekent het reinigen van het bloed. Dit wordt gedaan door onzuiverheden uit het bloed en de lever te verwijderen. In de lever worden toxines verwerkt voor uitscheiding. Het lichaam scheidt ook gifstoffen uit via de nieren, darmen, longen, lymfestelsel en huid. Wanneer deze systemen echter worden aangetast, worden onzuiverheden niet correct gefilterd en wordt het lichaam nadelig beïnvloed.

Een detox-programma kan het natuurlijke reinigingsproces van het lichaam helpen door:

 1. De organen te laten rusten door te vasten (bijvoorbeeld sapvasten);
 2. Lever te ontgiften en darmen te reinigen;
 3. Bevorderen van eliminatie door de darmen, nieren en huid;
 4. Verbetering van de circulatie van het bloed; en
 5. Bijtanken van het lichaam met gezonde voedingsstoffen.

“Ontgifting werkt omdat het de behoeften van individuele cellen, de kleinste eenheden van het menselijk leven, aanpakt”, zegt Peter Bennett, N.D., co-auteur van 7 dagen Detox Miracle met Stephen Barrie, N.D., en Sara Faye.
Hoe vaak is het aan te raden om te detoxen?

Bennett suggereert dat iedereen minstens één keer per jaar moet detoxen. Bennett waarschuwt echter tegen ontgiften voor moeders die borstvoeding geven, kinderen en patiënten met chronische degeneratieve ziekten, kanker of tuberculose. Raadpleeg je arts of voedingsdeskundige (bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut) als je vragen hebt over of ontgiften geschikt voor je is.
Tegenwoordig, met meer gifstoffen in het milieu dan ooit, “is het essentieel om te ontgiften”, zegt Linda Page, N.D., Ph.D., de auteur van Ontgifting: Programma’s om te reinigen, te zuiveren en te verlengen.

Linda beveelt ontgifting aan voor symptomen zoals:

 • Onverklaarbare vermoeidheid
 • Trage eliminatie
 • Geïrriteerde huid
 • Allergieën
 • Low-grade infectie
 • Gezwollen ogen of zakken onder de ogen
 • Zwellingen
 • Menstruatieproblemen
 • Mentale verwarring
 • Foggy head
 • Depressie

Hoe start je een detox?

Verlicht eerst je toxinelading. Elimineer alcohol, koffie, sigaretten, geraffineerde suikers en verzadigde vetten, die allemaal fungeren als gifstoffen in het lichaam en obstakels zijn voor je genezingsproces. Verminder ook het gebruik van op chemicaliën gebaseerde huishoudelijke schoonmaakmiddelen en persoonlijke producten voor de gezondheidszorg (reinigingsmiddelen, shampoos, deodorants en tandpasta’s) en vervang deze voor natuurlijke alternatieven.
Een andere belemmering voor een goede gezondheid is stress, waardoor je lichaam stresshormonen in je systeem vrijmaakt. Hoewel deze hormonen de “adrenalinekick” kunnen leveren om een ​​race te winnen of een deadline te halen, creëren ze in grote hoeveelheden toxines en vertragen ze ontgiftingsenzymen in de lever. Yoga, Qigong en meditatie zijn eenvoudige en effectieve manieren om stress te verlichten door je fysieke en mentale reacties op de onvermijdelijke stress die het leven met zich meebrengt, te resetten.

De 5 beste manieren om te detoxen

1) De oorzaak van je klachten opsporen
Als je het gevoel hebt dat je moet detoxen, doordat je bovenstaande klachten ervaart, kan het zijn dat je systeem uit balans is. Het is dan goed om na te gaan wat de oorzaak is. Normale bloedtesten bij de huisarts kunnen dan een startpunt zijn om de meest bekende ziektes uit te sluiten. Komt daar niets uit naar voren, dan wil dat niet zeggen dat er niets aan de hand is. De testen van de huisarts zijn vaak niet gevoelig genoeg en veel facetten worden niet eens gemeten. Voorbeelden van klachten die door een huisarts over het hoofd gezien kunnen worden zijn auto-immuun ziektes, ziekte van Lyme, lekkende darm en voedselintoleranties. De testen die een huisarts doet zijn vaak niet gevoelig genoeg om deze aandoeningen te traceren. Als je spijsverteringsklachten, auto immuunziekten, chronische vermoeidheid of fibromyalgie hebt heeft dit vaak te maken met een lekkende darm. De darmwand is beschadigd geraakt door verkeerde voeding (gluten en lactose zijn vaak boosdoeners), antibiotica gebruik, stress, parasieten, virussen en toxines. Daardoor lekt als het ware de inhoud van de darm in de bloedbaan. Daar gaat het lichaam reageren op voedsel als indringers en er volgt een auto-immuun reactie. Er ontstaan voedsel intoleranties en ontstekingen. Hierdoor ontwikkel je de klachten in het bovenstaande rijtje.

2) Dieet, ontgiften kuur
Wat is nu een gezond dieet? Hierover lopen de meningen uiteen. In ieder geval is men het er over eens dat voldoende groente of fruit goed is voor iedereen en dat het de aanbeveling is om zoveel mogelijk biologisch te eten om toxische stoffen te vermijden. Dit geldt ook voor vlees. Dieren krijgen vaak antibiotica toegediend en dit is minder het geval bij biologisch vlees.

Volgens de schijf van 5 zou je ook voldoende zuivel en brood moeten eten. Dit is echter een controversieel onderwerp, want steeds vaker blijkt dat zuivel (lactose) en brood (gluten) helemaal niet zo goed is om te eten. Lactose en gluten worden in verband gebracht met de genoemde lekkende darm. Als je last hebt van bovengenoemde klachten of welke buik gerelateerde klacht dan ook, probeer dan eens een tijd zonder gluten en lactose en neem waar of er iets verandert in je klachtenpatroon.

3) Gebruik voedingssupplementen om te detoxen. Het is aan te raden hiervoor naar een orthomoleculair therapeut te gaan. Die kan de supplementen specifiek afstemmen op jouw situatie en eventueel bloed en ontlastingtesten doen om de oorzaak van je klachten te onderzoeken. Hierdoor kun je klachten vaak al in een vroeg stadium opsporen en aanpakken. Ik kan de reguliere arts Dr. Korbee hiervoor aanraden. www.drkorbee.nl. Hij heeft een scan waarmee hij kan screenen waar de oorzaken van klachten ligt, waarop hij aanvullende bloed en ontlasting testen doet.

Een supplement dat helpt bij het detoxen is detox original (www.detoxoriginal.nl). DetoxOriginal is bijvoorbeeld een combinatie van verschillende ingredienten. Raadpleeg sowieso altijd een therapeut voordat je begint met supplementen als je klachten hebt. Heb je bijvoorbeeld een lekkende darm, dan heeft het geen zin om voedingssupplementen te nemen, die lekken er dan meteen weer uit. Het is dan nodig om de lekkende darm eerst aan te pakken met specifieke supplementen.

4) Saunasessies
Zweten helpt je om van zowel zware metalen als xenobiotica – vreemde stoffen zoals plastics en petrochemicaliën – af te komen in kleine maar significante hoeveelheden. Een evaluatie uit 2012 van 50 studies wees uit dat zweten lood, cadmium, arsenicum en kwik verwijdert, vooral bij mensen met een hoge toxiciteit voor zware metalen [1]. Een ander onderzoek vergeleek zowel traditionele als infraroodsauna’s en vond vergelijkbare resultaten [2]. Zweten elimineert ook hormoonverstorende stoffen, die zich ophopen in je vetcellen [3]. Houd in gedachten dat zweten elektrolyten en sporenelementen uit je lichaam trekt, dus het is belangrijk om veel vocht te drinken en veel zout (geen keukenzout! Bij voorkeur Himalayazout of een ander mineraalrijk natuurlijk zout) binnen te krijgen als je een sauna gaat gebruiken om te ontgiften [2].

5) Sporten
Sporten is een andere manier om gifstoffen uit je lichaam te spoelen. Waarom is sporten nu zo goed?

Sporten verhoogt de lipolyse (de afbraak van vetweefsel), waardoor gifstoffen vrijkomen die zijn opgeslagen in het vetweefsel [5]. Het uitscheiden van gifstoffen is niet noodzakelijk een goede zaak, vooral als je niet over de middelen beschikt om ze kwijt te raken. Je wilt er zeker van zijn dat je afvalstoffen kwijt raakt, en ze niet alleen verplaatst naar een ander deel van je lichaam. Bij sport wordt de kwestie tot op zekere hoogte aangepakt: het verbetert de bloedsomloop en verschaft meer zuurstof aan je lever en nieren, zodat zij toxines beter kunnen filteren. Je kunt je systeem nog meer ondersteunen en schadelijke stoffen uitscheiden met het volgende detox-gereedschap: actieve kool.

6) Actieve kool
Geactiveerde houtskool is een vorm van koolstof met een enorm oppervlak en een sterke negatieve lading. Het bestaat al duizenden jaren en het wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt in spoedeisende hulp om vergiftiging te behandelen. Houtskool bindt zich aan chemicaliën waarvan de moleculen positieve ladingen hebben, waaronder aflatoxine en andere polaire mycotoxinen [6], BPA [7] en gewone pesticiden [8]. Zodra de chemicaliën aan de houtskool hechten, kun je ze normaal uitscheiden (d.w.z. ze eruit poepen). Houtskool kan ook aan de goede dingen binden, dus ik raad het af om het binnen een uur na andere supplementen in te nemen. Ze moeten veel van de gifstoffen opnemen die je in je onderbuik en maag-darmkanaal vrijgeeft. Neem daarna altijd pro-biotica om de goede darmbacteriën aan te vullen!

Gifstoffen zijn een feit van het moderne leven, vooral als je in een stad woont of ergens met slechte luchtkwaliteit, schimmel en / of veel petrochemische bijproducten. Deze detoxmethoden, zoals DetoxOriginal kunnen je lichaam een ​​beetje extra ondersteuning bieden bij het behandelen van vervuilende stoffen.

Referenties:

 1. http://www.hindawi.com/journals/jeph/2012/184745/#B30
 2. https://www.researchgate.net/profile/Stephen_Genuis/publication/47701626_Blood_Urine_and_Sweat_BUS_Study_Monitoring_and_Elimination_of_Bioaccumulated_Toxic_Elements/links/5561456c08ae86c06b64aad6.pdf
 3. http://www.hindawi.com/journals/jeph/2012/185731/abs/
 4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11093288
 5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16989697
 6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6782748
 7. http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/es0481169
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9482427
 9. http://www.detoxoriginal.nl

 

Wil jij op een gezonde manier afvallen zonder jojo effect?

Dan is wellicht de afslankreceptenbijbel iets voor jou. In dit boek vind je meer dan 100 recepten die je helpen vet te verbranden op een blijvende manier.

In deze grafiek zie je dat mensen die de afslankreceptenbijbel gebruikten bleven afvallen, ten opzichte van mensen die een standaard dieet gebruikten.

Meer informatie over de Afslank Receptenbijbel? Inmiddels is het populaire boek al meer dan 2000 keer gedownload!
Ja! Ik wil meer informatie!

Gerrit Snel is geïnteresseerd in alles dat met sport en voeding te maken heeft, hij wil jong en oud helpen aan een gezond gewicht en fit lichaam. Het is onze missie om met praktische tips zoveel mogelijk geïnteresseerden te helpen.

This Post Has One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *