afvallenAfvallen is niet gemakkelijk. Met de 60 tips uit dit artikel wil ik afvallen gemakkelijker maken. Neem direct actie en wacht niet tot het te laat is. Je kunt wachten tot maandag, tot de zomer of het nieuwe jaar. Maar waarom niet nu afvallen? Ga direct aan de slag! Wil je afvallen? Dan is het onverstandig om in één keer het hele patroon om te gooien. Doe het met kleine stapjes tegelijk. Verander je veel kleine gewoontes? Dan geeft dit een duurzaam resultaat. Pas een deel of al mijn 60 tips toe om deze verandering waar te maken.

1. Luister naar jouw lichaam

Veel mensen gaan eten uit verveling, dit staat afvallen in de weg. Ze hebben niets beters te doen en pakken daarom een zak chips of snoep. Luister naar jouw lichaam en eet alleen als je honger hebt. Heb je honger? Kies dan voor gezonde voeding en pak bijvoorbeeld een appel of mandarijn. Leer je jezelf deze reflex aan? Dan verlies je jezelf niet in ongezonde voeding, maar maak je als vanzelf de gezonde keuze.

2. Kies voor een relax leven

Stress zorgt ervoor dat jouw lichaam meer vet gaat opslaan. Afvallen begint bij ontspanning, jouw lichaam moet begrijpen dat het overtollige gewicht onnodig is. Een rustiger leven haalt jouw lichaam uit de stresstoestand en zorgt ervoor dat je jouw extra gewicht gaat loslaten. Je wordt gelukkig en overziet jouw probleem met de kilo’s. Kies voor verandering en zeg stress vaarwel.

3. Denk toekomstgericht

Na verloop van tijd is het gemakkelijk om te denken dat het wel goed is zo. Je bent een aantal kilo verloren en tevreden met het bereikte resultaat. Is jouw gewicht nog niet op een gezond niveau? Kijk dan vooruit en ga door met wat je gestart bent. Alleen wanneer jouw uiteindelijke doel behaald is, ben je wat mij betreft klaar en kun je werken aan het behoud van een gezond gewicht. Hetzelfde geldt voor het weggooien van kleding: Gooi te grote kleding weg en koop kleding voor jouw nieuwe slanke lichaam.

4. Ga over op normale koffie

Vind je de koffie bij die koffietentjes altijd zo lekker of bij de koffieautomaat op het werk? Koffie zit vaak vol met melk en suiker. Je krijgt hierdoor extra calorieën binnen en dat is niet nodig. Kies voor het alternatief en drink koffie zonder melk en suiker. Je kunt het gebruik van melk ook afbouwen. Doe minimaal de helft minder melk in jouw koffie. Het is beter om enkel water te drinken, maar te radicaal veranderen werkt vaak averechts. Gebruik deze tip als tussenoplossing.

5. Vind nieuwe manieren om jouw tijd te besteden in plaats van eten

Afvallen is afleiden. Het gaat bij afvallen vaak over dingen die je niet moet doen. Het gaat bij afvallen naar mijn mening echter veel meer over dat wat je wel gaat doen. Kies voor een nieuwe indeling van jouw tijd en zet ‘jouw hobby’ eten aan de kant om deze te kunnen vervangen voor iets anders. Besteed je tijd aan sport, tijd met vrienden of iets dat echt een gelukkig gevoel geeft. Wanneer je jezelf verveelt, is het de bedoeling om iets leuks te gaan doen, probeer je op dit moment niet te verliezen in eten.

6. Eet veel fruit

Fruit is heerlijk, maar sommige mensen moeten gewoon even wennen. Eet je vaak fruit? Dan wil je al snel niets anders meer. Je gaat wennen aan het verfrissende gevoel en de energie die fruit je geeft. Veel fruit zorgt voor genoeg vocht, vitamines, mineralen en natuurlijke suikers om de dag door te komen. Eet zoveel mogelijk fruit en laat fruit zeker in het begin een vervanger zijn van de verkeerde voeding waarvoor je in het verleden koos.

7. Neem de trap in plaats van de lift

Het is een hele lullige tip, maar hij werkt wel! Neem gewoon de trap in plaats van de lift. De trap is in veel gevallen niet eens zoveel langzamer dan de lift en daarom is het pure winst. Door lekker in beweging te zijn, motiveer je jouw lichaam om aan het werk te blijven. Je bevordert hierdoor de vertering, voelt je gelukkiger en verbrandt meer calorieën dan wanneer je dit niet doet.

8. Voeg smaak aan jouw voeding toe

Vaak wordt er geklaagd dat gezonde voeding te weinig smaak heeft. Ik wil dit hevig bestrijden en ben het hier absoluut niet mee eens. Je kunt aan gezonde voeding gemakkelijk smaak toevoegen. Gebruik de juiste kruiden, peper of sojasaus om jouw voeding meer smaak te geven. Is het eten lekker? Dan zal je veel dankbaarder zijn voor dat wat je eet. Je hebt hierdoor sneller een tevreden gevoel en gaat je niet onnodig vullen met voeding die je niet nodig hebt.

9. Eet twee keer meer groente dan aardappels, rijst of pasta

Men kiest vaak voor aardappels, rijst of pasta om de maag te gaan vullen. Begrijp echter dat het van belang is om meer groente te eten dan aardappels, rijst of pasta wanneer je wilt afvallen. Je beperkt hiermee de calorie inname en zorgt tegelijkertijd dat je genoeg belangrijke bouwstoffen binnenkrijgt. Aardappels, rijst en pasta bevatten veel calorieën die ons lichaam vaak helemaal niet nodig heeft. Afvallen begint bij het minderen met dit soort koolhydraatrijke voeding. Eet groente om dit tekort op te vullen.

10. Lopen in plaats van autorijden

Autorijden is makkelijk en snel, maar kies er ook eens voor om te wandelen. Hoe zou het zijn om boodschappen lopend te halen? Denk je in op welke moment je kunt wandelen, wanneer je nu vaak de auto pakt. Maak een lijstje van vijf momenten waarop dit mogelijk is en kies er vanaf morgen voor om op minimaal twee van deze momenten te lopen. Je merkt dat het nauwelijks tijd kost, maar een enorme bijdrage levert aan jouw dagelijkse portie beweging.

11. Ruim de keukenkastjes op

Keukenkastjes staan vaak vol met ongezonde rommel, rommel die niet bijdraagt aan het verliezen van jouw overtollige gewicht. Het verbaasd me hoeveel troep er bij mensen thuis te vinden is, slecht voedsel dat een ongezond voedingspatroon stimuleert en waardoor afvallen onmogelijk wordt. Prik nu een datum om de keukenkastjes op te ruimen en je merkt dat het na dat moment gemakkelijk wordt om gezond te leven. Vanaf dat moment kies je sneller voor gezonde voeding, je wilt jouw gezonde voorraad namelijk in stand houden. Richt tegelijk jouw keuken opnieuw in, zorg dat gezonde voeding voor het grijpen ligt en ongezonde voeding er niet is of goed opgeborgen.

12. Stap over op magere varianten

Light is niet altijd even gezond, maar er zijn zat producten in de supermarkt waarvan de magere variant alsnog de betere keuze is. Denk aan halfvolle melk in plaats van volle melk of denk aan verschillende soorten frituurvet. Wees scherp op producten die ogenschijnlijk hetzelfde lijken, maar dat vaak niet zijn. De magere variant lijkt meestal op de normale variant, maar smaakt vaak net even anders. Vind je het echt niet lekker? Kies dan voor een compleet ander soort voeding, uiteindelijk is er voor alles een gezonde vervanger.

13. De keuken sluit na het diner

Maak het jezelf gemakkelijk en sluit de keuken na de avondmaaltijd. Werp voor jezelf een barrière op en vertel dat het niet langer mogelijk is om de keuken te betreden na de avondmaaltijd. De calorie inname zal hierdoor volledig verplaatst worden naar de ochtend, je gaat je hierdoor een stuk fitter en gezonder voelen. Wanneer je meer in de ochtend eet, houd je langer een verzadigd gevoel.

14. Maak regels wanneer je boodschappen gaat doen en wilt afvallen

Kies alleen nog boodschappen die aan de volgende eisen voldoen:

 • Zorg voor voeding met veel vezels en vermijd chips, crackers en vezelarm brood
 • Kies voor zoveel mogelijk groente en fruit (in onbewerkte vorm)
 • Vermijd kant-en-klaar producten
 • Kies voor voeding zonder toegevoegde suikers
 • Koop geen frisdrank en alcoholische dranken

15. Vermijd dressings met veel suiker

Een salade is heel gezond, maar wordt in veel gevallen verpest door een ongezonde dressing. Stop hiermee en kies voor een gezonde dressing. Balsamico of een kleine hoeveelheid olijfolie is vaak al meer dan genoeg om een salade de juiste smaak te geven. De meeste dressings zijn zoet en zitten vol met suiker. Vermijd deze dressings, de juiste ingrediënten kunnen jouw salade ook zonder dressing lekker maken. Begrijp dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn, combineer gezonde groente en eventueel fruit. Je maakt een gezonde salade binnen een handomdraai.

16. Poets jouw tanden drie keer per dag

Wanneer je jouw tanden hebt gepoetst, heb je vaak minder de behoefte om iets te eten. Eten smaakt minder lekker en je wilt jouw schone gebit niet direct weer vuilmaken. Heb je echt geen tijd om jouw tanden te poetsen? Kies dan voor kauwgom om ongeveer hetzelfde effect te bereiken.

17. Eet meer magere yoghurt

Yoghurt is goed voor je en geeft je snel een gevuld gevoel. Je kunt heel veel met yoghurt en vooral in de avond en ochtend is het populair. Doe honing door de yoghurt en voeg er fruit en noten aan toe om het lekkerder te maken. Afvallen kan leuk en lekker zijn, yoghurt bewijst dat! Je kunt veel lekkere ingrediënten in yoghurt doen en hierdoor binnen enkele minuten een heerlijk tussendoortje of ontbijt maken. Vind je fruit niet lekker? Door de yoghurt smaakt het vaak net iets anders. Experimenteer en maak jouw favoriete combinatie.

18. Weekenden mogen geen uitzondering zijn bij afvallen

Doordeweeks is het vaak gemakkelijk om je aan nieuwe beloftes te houden, in het weekend is dat anders. Bescherm jezelf tegen verkeerd gedrag en ongezonde voeding. Wees ook in het weekend streng voor jezelf en zorg dat je het verloren gewicht er in het weekend niet bij eet. Gezond eten kan ook lekker zijn, afvallen is geen straf.

19. Beweeg voor het nuttigen van een maaltijd

Je verwacht het niet, maar toch is het zo. Wanneer je een sportieve activiteit doet voor een maaltijd, heb je daarna evenveel of minder trek. Je maakt het je jezelf hierdoor veel gemakkelijker om af te vallen en zorgt dat bewegen op een slimme manier wordt ingezet in jouw strijd tegen de kilo’s. Afvallen moet je slim doen en met trucjes zoals deze, kom je al een heel eind. Haal er je voordeel uit en maak er gebruik van.

20. Eet meer noten

Afvallen wordt vaak moeilijk wanneer je de beschikking hebt over veel ongezonde snacks. Kies voor gezondere varianten en vergeet een zoete mueslireep, chocola met weinig cacao of snoep. Noten zijn goed voor het lichaam en geven je snel een verzadigd gevoel. Kies dus voor noten in plaats van een ongezond tussendoortje. Er zijn veel verschillende noten, kies de soort die je het meest aanspreekt (het liefst ongezouten).

21. Eet wat je met jezelf afspreekt

Kies ervoor om precies te eten wat je met jezelf hebt afgesproken. Je maakt het op deze manier aantrekkelijker om niet te smokkelen. Het is soms best goed om streng voor jezelf te zijn. In de toekomst geeft dit zelfvertrouwen en kun je gezond eten zonder een streng voedingspatroon. Schrijf op een papier welke maaltijden en snacks je op een bepaalde dag mag eten en help het jezelf op deze manier duidelijk te maken. Plak het vel papier op de koelkast of een andere centrale plaats.

22. Breng niet teveel tijd aan tafel door

Je kunt afvallen door minder te eten. Het is dan ook verstandig minder tijd aan tafel door te brengen en jezelf op deze manier niet te verleiden om extra op te scheppen en zo meer te eten. Vermijd het dus om met grote groepen te eten en bescherm jezelf tegen lange diners in een restaurant.

23. Kijk geen TV

TV kijken maakt dik en waarschijnlijk weet je dit al. Bewezen is dat wanneer je meer TV kijkt, de kans groter is dat je overgewicht hebt. Waarschijnlijk is dit zo, omdat er op dit moment minder vrije tijd is om te bewegen. Zorg dat je genoeg tijd over hebt om te bewegen en stop met TV kijken. Er zijn zoveel dingen leuker dan TV kijken, helaas is het voor veel mensen een verslaving en lijkt er verder niets wat ze voor het plezier kunnen doen. Geen TV kijken is misschien even wennen, maar uiteindelijk blijft er hierdoor meer tijd over.

28. Eet meer in de ochtend dan in avond

Neem in de ochtend de energie tot je, die je de rest van de dag gaat gebruiken. Wanneer je in de ochtend de juiste voeding eet, heb je de rest van de dag minder trek en eet je daarna minder. Hoe meer je in de avond eet, hoe moeilijker het is om af te vallen. Maak een verstandige keuze en besteed meer tijd en aandacht aan het ontbijt. Een belangrijk begin hierin is het voorbereiden van het ontbijt, het verkleinen van de avondmaaltijd en het stoppen met snacks in de avond.

29. Eet minder van een bepaald soort voedsel

Houd je heel erg van cola, van koekjes of van chocola? Stop hier dan niet ineens mee, maar ga eerst minderen. Eet bijvoorbeeld een kwart minder van dat wat je er normaal van eet of drinkt. Je zult verbaasd staan hoeveel verschil dit maakt. Veel mensen denken dat afvallen hetzelfde is als verhongeren, maar op bepaalde gebieden is minder consumeren al voldoende om af te vallen.

30. Gebruik melk zonder vet voor de koffie

Melk zonder vet is bijna net zo lekker als normale melk en ik kan je garanderen dat je het in de koffie bijna niet proeft. Kies voor het gezonde alternatief en begrijp dat melk zonder vet een groot verschil kan maken in het grotere geheel. Melk bevat meer calorieën dan vaak gedacht wordt.

31. Stop met wit brood

Waarschijnlijk weet je het al, maar wit brood is absoluut niet goed voor je. Er zitten weinig tot geen vezels in wit brood en het is slecht voor de stoelgang. In wit brood bevinden zich arme koolhydraten, waar het lichaam niets aan heeft. Kies voor een gezond alternatief en passeer wit brood, hetzelfde geldt voor witte rijst. Kies voor bruin brood en rijst waar het schilletje nog omheen zit.

32. Eet in de ochtend havermout

Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat het eten van havermout zorgt voor een voller gevoel gedurende dag. Havermout helpt het verteringsproces opgang en maakt het later op de dag gemakkelijk om verkeerde voeding te laten staan. Havermout is in principe smaakloos, maar kun je smakelijk maken door bijvoorbeeld de toevoeging van honing en fruit. Wil je het nog gezonder maken? Voeg er dan een halve eetlepel lijnzaad aan toe, voor meer mineralen en een nog betere verwerking van jouw voeding gedurende de dag.

33. Bestel kleinere porties

In veel restaurants en op bijvoorbeeld feesten en partijen, zijn de porties veel groter dan noodzakelijk. De gedachte hierachter is goed, we willen het onze gasten zo comfortabel mogelijk maken. Helaas is het voor de gezondheid een stuk minder, kies daarom voor het gezondere alternatief. Eet niet altijd jouw bord leeg of vraag vooraf om een kleiner portie. Studies hebben uitgewezen dat mensen in principe gewoon blijven eten wanneer je ze eten blijft aanbieden. Het maakt niet uit of men wel of geen honger heeft. Kies ervoor om hier niet in mee te gaan, stop met eten wanneer je geen honger meer hebt. Ook thuis kun je dit toepassen, koop en kook minder en leef op deze manier gezonder. Veel mensen eten gewoonweg teveel.

34. Eet zoveel mogelijk thuis tijdens het afvallen

Buiten de deur eten is vaak niet gezond en ook niet bij vrienden of familie. Je bent te gast en men geeft je graag iets extra’s. Iets extra’s waar jouw lichaam in principe niet om vraagt, maar wat je wel gaat opeten. Thuis eten is voordeliger dan buiten de deur en zorgt ervoor dat je alles goed in de hand weet te houden.

35. Vermijd kant-en-klare voeding

Kant-en-klare maaltijden zijn vaak niet de meeste gezonde maaltijden. Er zit bijna altijd teveel zout, vet en suiker in. Kijk maar eens op de verpakking van kant-en-klare salades die je in supermarkten kunt kopen. Naast teveel aan suiker, zout en vet is er te weinig voedingswaarde in dergelijke maaltijden te vinden. Je maakt het afvallen hierdoor niet gemakkelijker en stelt het lichaam voor een nog grotere uitdaging. Kies dus voor een salade of maaltijd die je gewoon zelf gaat bereiden. Het is leuker, gemakkelijker en veel gezonder.

36. Eet langzamer en neem de tijd voor een maaltijd

Afvallen en snel eten gaan niet goed samen. Eet langzamer, je staat op deze manier stil bij wat je eet en maakt de kans kleiner dat je in gewicht aankomt. Mensen met overgewicht eten vaak te snel en nemen te weinig tijd voor een maaltijd. Besteed je geen aandacht aan jouw maaltijden? Dan steekt het hongergevoel vaak weer snel de kop op.

37. Denk aan jouw toekomstige ik

Blijf je continue gefocust op het eindresultaat? Dan wordt het eenvoudiger om hier naartoe te werken. In je hoofd ontwikkel je een beeld, het beeld dat jouw nieuwe gezonde lichaam de enige uitkomst is van wat je nu aan het doen bent. Lukt het je om je mentaal volledig op het eindresultaat te focussen? Dan weet ik zeker dat de kans 100% groter is dat het lukt om jouw ideale gewicht te bereiken. Wanneer je blijft focussen, gaat het uiteindelijk lukken om het doel te bereiken dat je voorogen hebt. Blijf tegen jezelf zeggen dat je het kunt en geef niet op. Geloof je in jezelf en dat wat je wilt gaan bereiken? Dan is de kans veel groter dat dit ook echt gaat lukken! Alsjeblieft, vertrouw op jezelf.

38. Kom tegemoet aan sommige verlangens

Afvallen moet wel leuk blijven en mag nooit jouw hele leven gaan beïnvloeden. Het verliezen van gewicht kan een obsessie worden en natuurlijk moet je dit voorkomen. Houd je heel erg van een bepaald soort voedsel? Laat het afvallen dan niet in de weg staan om dit nooit meer te eten. Zoek een manier om dit binnen jouw nieuwe voedingspatroon te passen. Je merkt dat het heel goed mogelijk is om ook ongezonde voeding binnen jouw nieuwe leefpatroon te plakken. De balans tussen gezonde en ongezonde voeding is waar het uiteindelijk omgaat, vind hierin jouw eigen draai.

39. Kies voor sportieve uitjes

Leuke uitjes gaan meestal richting het restaurant of de bioscoop. Om gezonder te leven, is het van belang deze plaatsen te vermijden. Je stelt jezelf met deze uitjes teveel bloot aan ongezonde voeding. Maak het jezelf gemakkelijk en kies voor een fietstocht, een wandeling door het park, een hardloopwedstrijd, een middagje wandklimmen, mountainbiken op een baan, karten, bowlen of iets anders waarbij je in beweging komt. Afvallen wordt hierdoor veel leuker! Verleid jezelf niet langer tot uitjes waarbij eten op nummer één staat.

40. Kies voor kleine porties

Vooral mannen hebben hier moeite mee, maar ook sommige vrouwen. Het bestellen van een groter portie is verleidelijk, voor een klein extraatje krijg je meer popcorn, cola, patat of wat dan ook! Dit is echter precies wat bedrijven willen. Ze willen je een aanbod doen, dat je eigenlijk niet kunt weigeren. Bedrijven kunnen hierdoor meer geld verdienen, want die extra popcorn, cola of patat kost bijna niets. Je begrijpt dat dit een truc is! Wil je toch kosten besparen? Deel dan een portie met iemand anders.

41. Afvallen door vervangers

Suiker. Iedereen heeft behoefte aan suiker en het is het moeilijk om hier de juiste vervanger voor te vinden. Wil je een zoetstof die natuurlijk zoet is en goed voor de gezondheid? Kies dan voor honing. Honing is een natuurlijke zoetstof en beschikt over minder calorieën dan suiker. Doe honing door de yoghurt of in de thee. Vlees. Vlees zit vol vet en is in grote hoeveelheden ongezond voor het menselijk lichaam. Je kunt kiezen voor mager vlees, vis of kip, maar je kunt ook kiezen voor iets dat net zo lekker is! Eieren zijn vleesvervangers bij uitstek. Wil je afvallen en toch de nodige eiwitten binnenkrijgen? Kies dan voor eieren. Eieren zijn een stuk goedkoper dan vlees en eiwitten helpen bij het verbranden van vet. Brood. Heel veel mensen vergissen zich in brood. Brood zit vol met snelle suikers en energie die direct wordt ingezet door het menselijk lichaam. Kies alsjeblieft niet voor de snelle suikers uit brood, maar ga voor bijvoorbeeld havermout bij het ontbijt. Havermout verbruikt het lichaam langzaam en wanneer je het eet als ontbijt, zorgt het voor een energievoorraad waar je de hele dag plezier hebt.

42. Geniet van calorierijke voeding

Natuurlijk mag je af en toe een chocolaatje of snoepje eten, maar geniet er dan ook echt van. Behandel een snoepje, chocolaatje, een handje chips of een bitterbal als iets speciaals en maak er een mooi moment van. Afvallen begint bij jouw kijk op eten. Wanneer je iets eet wat minder gezond is, is het belangrijk hier volop van te genieten. Kies ervoor om calorierijke voeding in kleine porties tot je te nemen. Schrijf desnoods in jouw agenda wanneer je iets lekkers mag eten, af en toe maak je daardoor een ‘break’ en houd je het afvallen leuk.

43. Drink alleen water

Kies niet voor thee, koffie, cola light of ander soort drinken. Houd het simpel voor jezelf en drink alleen nog water. Natuurlijk bestaan hier ook uitzonderingen op, je kunt bijvoorbeeld één moment op de dag inplannen waarop je wel iets anders mag drinken. Ik raad je aan dit in de avond te doen of in de ochtend. Veel mensen genieten ervan om te starten met een kop koffie of thee en natuurlijk mag je niet te streng voor jezelf zijn en daar dus best af en toe voor kiezen. In sappen en frisdrank zit heel veel suiker en daardoor onnodig veel calorieën. Frisdrank of sap geeft geen verzadigd gevoel, waardoor deze calorieën boven op de voeding komen die je al eet en helemaal niets toevoegen. Bescherm jezelf hiervoor en verander jouw gedrag ten aanzien van drinken.

44. 15% meer afvallen door bij te houden wat je eet

Afvallen door bij te houden wat je eet? Het werkt echt. Onderzoek heeft uitgewezen dat het bijhouden van jouw eetgedrag kan bijdragen aan het verliezen van gewicht. Schrijf dagelijks in het kort op wat je gedurende de dag gegeten hebt. Je houdt hierdoor jouw eetgedrag in de hand en je kunt bijhouden wat goed gaat en beter kan.

45. Afvallen met een stappenteller

Afvallen zit hem in de details. Koop een stappenteller en gebruik deze om dagelijks jouw stappen te tellen. Houd de eerste week bij hoeveel stappen je met de stappenteller zet en onderneem hierop actie. Je kunt jouw eigen doelen bepalen, maar probeer per week minimaal 25% meer stappen te lopen om extra gewicht te verliezen.

46. Eet 10% minder en start met afvallen

Afvallen is soms heel gemakkelijk, dan zit het hem in de dingen ‘gewoon doen’. Kies er vanaf vandaag voor om 10% minder te eten, bedenk nu ter plekke wat dat zal betekenen. Misschien eet je hierdoor één boterham minder bij het ontbijt of schep je één keer minder op in de avond. Kleine verschillen op jouw voedingspatroon, hebben meer effect dan je denkt.

47. Kies voor vijf maaltijden in plaats van drie per dag

Je kunt de stofwisseling gemakkelijker aan de gang houden, door vaker kleinere hoeveelheden te eten, in plaats van weinig maaltijden en veel tegelijkertijd. Kies ervoor om in plaats van drie keer per dag, vijf keer per dag een maaltijd te nuttigen. Afvallen zal hierdoor gemakkelijker zijn en zonder het vervelende hongergevoel.

48. Loop één uur per dag

Tijd is schaars, maar elke dag één uur lopen heeft grote gevolgen (in positieve zin) voor jouw gezondheid. Kies ervoor om elke dag een wandeling te maken van ongeveer één uur, je kunt dit ook verspreiden over de dag. Je gaat meer calorieën verbranden en je wordt gelukkig van de hormonen die jouw lichaam bij deze fysieke activiteit vrijmaakt.

49. Zoek een coach

Afvallen doe je niet alleen. Een voetbalteam zonder coach is helemaal niets waard, helaas is het zo ook bij het verliezen van gewicht. Je hebt iemand nodig om jou door de moeilijke tijd van veranderingen heen te helpen. Zoek een vriend, familielid of lotgenoot die jou kan coachen in het verliezen van gewicht. Een coach gaat grote verschillen maken en zal het veel gemakkelijker maken om de motivatie op pijl te houden. Je kunt je ook aanmelden op een forum, een support groep zoeken of zelf een groep mensen samenbrengen. Wees creatief, maar doe het niet alleen.

50. Gebruik kleinere borden tijdens het afvallen

Afvallen zit hem in de kleine dingen! Zo is het verstandig voor kleinere borden te kiezen. Het gebruik van kleinere borden zorgt ervoor dat je minder gaat eten. Onderzoek heeft uitgewezen dat veel mensen gewoonweg opeten wat er op het bord ligt, hetzelfde geldt voor drinken. Hoe groter het glas, hoe meer men drinkt. Gebruik dus kleinere borden om minder te eten, gewicht verliezen wordt zo direct gemakkelijker.

51. Vul jouw bord van tevoren

Veel mensen kiezen ervoor om de borden op tafel op te scheppen. Het is op deze manier onduidelijk hoeveel je eet en wat je precies eet. Jouw hersenen raken hiervan in de war en zelf weet je het ook niet meer. Kies ervoor om van tevoren jouw bord te vullen, je voorkomt op deze manier dat je niet meer weet wat je gegeten hebt. Je hebt hierdoor beter in de hand wat je eet en of je gezond eet of niet.

52. Eet altijd samen

Binnen enkele decennia zal de helft van alle huishoudens een eenpersoonshuishouden zijn. Wanneer je samen eet, is het beter in de hand te houden wat je wel en niet eet. Eten is iets sociaals, zoek dus mensen waarmee je kunt eten en doe het niet alleen. Kies ervoor om met iemand te eten die gezond eet en geen overgewicht heeft. Je maakt het jezelf hierdoor gemakkelijker en kan zijn of haar eetgedrag spiegelen om sneller tot resultaat te komen.

53. Eet soms enkel groente

Lust je geen groente? Eerlijk gezegd is dat onzin! Er zijn zoveel verschillende soorten groente, er is er best wel één die je lekker vindt. Kies er af en toe voor om enkel groente te eten. Groente zit vol met water, mineralen en vitamines die gezond zijn voor jouw lichaam. Het eten van groente, zorgt voor een gezond lichaam en hiermee ontwijk je brood, vlees, aardappel of rijst waar (te)veel energie inzit. Je merkt dat het eten van enkel groente je een fris en gezond gevoel geeft, je bent hierdoor minder hongerig en hebt geen hongergevoel na het eten.

54. Maak een maaltijd groter met groente en fruit

Eet bij het diner een aantal appels of ander fruit en vergroot op deze manier de hoeveelheid die je eet, maar nauwelijks het aantal calorieën. Je hebt hierdoor sneller een vol gevoel en je kunt ongezonde voeding gemakkelijker ontwijken. Het is niet voor iedereen eenvoudig om meer groente en fruit te eten. Experimenteer daarom! Koop groente en fruit dat je nog niet kent en ontdek wat je het lekkerst vindt. Voorwaarde is uiteraard dat het niet uit een pot of uit de diepvries komt, maar dat het vers is.

55. Denk aan wat je kunt toevoegen aan jouw voedingspatroon

Het is vaak heel moeilijk om te denken aan iets dat je uit jouw voedingspatroon gaat wegnemen. Afvallen is een verandering, maar mag geen straf zijn. Leg de focus op het eten van bijvoorbeeld extra groente en fruit en denk dan alleen daaraan. Afvallen gaat vaak over dingen die je niet mag, mensen maken afvallen hierdoor tot iets dat onnodig moeilijk is. Eet minimaal zes keer per dag groente of fruit. Het lijkt misschien heel veel, maar begrijp dat groente en fruit voor het grootste deel uit water bestaat en je dit dus gemakkelijk kunt verwerken.

56. Afvallen door kleinere maaltijden te eten

Kleinere maaltijden maken afvallen een stuk gemakkelijker. Een kleine maaltijd kan de honger vaak al stillen, helaas eten mensen vaak teveel. Wanneer je eenmaal aan het eten bent, ga je vaak door tot alles op is. Ik wil je uitdagen hiermee te stoppen, eet niet tot je niet meer kunt of tot alles op is, maar eet voldoende om jouw lichaam te laten functioneren.

57. Stop de keuken vol met gezonde voeding

Om afvallen in de praktijk te brengen, staat gezonde voeding centraal. Stop de keuken vol met gezonde voeding om afvallen in de praktijk te brengen. Wat je minimaal in huis moet hebben is het volgende:

 • 5 soorten groente
 • 5 soorten fruit
 • Bruine rijst
 • Bruin brood
 • Flessen (kraan)water in de koelkast
 • Bonen
 • Havermout

Afvallen begint bij de praktische verandering, stop de keuken minimaal vol met de bovenstaande producten. Je merkt dat het hierdoor mogelijk wordt om een gezonde keuze te maken in plaats van de gemakkelijke.

58. Beloon jezelf nooit meer met eten

Voedsel mag nooit een beloning zijn, maar moet iets normaals zijn zoals slapen. Veel mensen zien voedsel als beloning en zelfs ouders gebruiken het voor hun kinderen als beloning. Volwassenen zien afvallen als een strijd en willen zichzelf af en toe belonen met iets ongezonds. Haal het belonen met eten volledig uit jouw systeem. Wanneer je voeding blijft gebruiken als beloning, zal het namelijk nooit lukken om af te vallen. Je blijft hierdoor continue naar voeding verlangen en laat voeding een te belangrijke rol in jouw leven spelen.

59. Laat bewegen een beloning zijn

Bewegen geeft een enorme bijdrage wanneer je gaat afvallen. Vaak niet omdat je hierdoor extra calorieën verbrandt, maar omdat je jezelf fit en energiek gaat voelen. Je zit prettiger in je vel en je kunt daardoor ongezonde maaltijden laten staan. Beweging is belangrijk, maar laat het nooit een reden zijn om later bij te eten. Laat sporten een beloning zijn en geniet ervan. Sporten zorgt ervoor dat je beter slaapt, je jezelf gelukkiger voelt en je altijd meer energie hebt.

60. Eet meer eiwitten en begin met afvallen

Eiwitten laten het lichaamsvet verdwijnen, met slimme voeding kun je meer gewicht verliezen dan je denkt. Kies ervoor om aan elke maaltijd extra eiwitten toe te voegen. Eet een ei bij het ontbijt, voeg bonen aan de avondmaaltijd toe of doe extra walnoten door de yoghurt. De toevoeging van eiwitten is jouw geheime wapen in de strijd tegen de kilo’s.

Wil jij op een gezonde manier afvallen zonder jojo effect?

Dan is wellicht de afslankreceptenbijbel iets voor jou. In dit boek vind je meer dan 100 recepten die je helpen vet te verbranden op een blijvende manier.

In deze grafiek zie je dat mensen die de afslankreceptenbijbel gebruikten bleven afvallen, ten opzichte van mensen die een standaard dieet gebruikten.

Meer informatie over de Afslank Receptenbijbel? Inmiddels is het populaire boek al meer dan 2000 keer gedownload!
Ja! Ik wil meer informatie!

Gerrit Snel is geïnteresseerd in alles dat met sport en voeding te maken heeft, hij wil jong en oud helpen aan een gezond gewicht en fit lichaam. Het is onze missie om met praktische tips zoveel mogelijk geïnteresseerden te helpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *