Veilig en snel afvallen met shakes? Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Graag vertel ik je waarom afvallen met eiwitshakes een snelle en blijvende manier kan zijn om gewicht te verliezen.

afvallen met shakesEiwitten zijn moeilijk te verteren en geven lang een verzadigd gevoel. Het dr. Frank dieet maakte van deze wetenschap gebruik. Het dieet was eiwitrijk en koolhydraatarm. In dit artikel laat ik zien wat een eiwitshake is en hoe extra eiwit helpt om gewicht te verliezen.

Shakes worden gebruikt om af te vallen, sneller te herstellen na krachtsport, maar ook bij duursporten zoals zwemmen. Voor je dit artikel leest wil ik laten weten dat afvallen begint bij gezonde/gevarieerde voeding en voldoende beweging. Eiwitshakes kunnen hierop een gezonde aanvulling zijn, maar mag nooit jouw basis zijn om gewicht te verliezen.

Eerst de voor- en nadelen van afvallen met shakes:

Voordelen van afvallen met shakes

+Je kunt afvallen en tegelijkertijd spiermassa behouden

Wanneer je sport, breng je kleine scheurtjes aan in de spieren. Extra eiwitten maken het mogelijk om jouw spieren beter te laten herstellen.

+Je kunt snel extra eiwitten innemen

Een eiwitshake kun je binnen ongeveer 30 seconden maken. Eén maatschep met melk of water, even schudden en je eiwitshake is klaar om te drinken! Heb je iets extra’s nodig? Dan kun je de eiwitshake ook mixen met een blender en er een banaan aan toevoegen.

+Shakes zijn verkrijgbaar in verschillende smaken

Chocola, aardbei, vanille en kokos zijn een greep uit de smaken waarin eiwitpoeder verkrijgbaar is. Let op: Aan sommige eiwitshakes wordt suiker toegevoegd om de shake op smaak te brengen, probeer een overschot aan suiker te vermijden.

+Shakes zijn snel te bereiden door eiwitpoeder op te lossen in melk of water

Je kunt een shake bereiden in melk (koeienmelk, sojamelk of kokosmelk) en water. Het heeft mijn voorkeur om een shake met water te bereiden, het is minder lekker, maar je vermijdt hiermee extra calorieën.

Nadelen van afvallen met shakes

-Poeder om shakes te maken is niet goedkoop

Het maakt niet uit of je eiwitpoeder in de aanbieding koopt of niet, je betaalt al snel een paar tientjes voor 1 of 2 kilo. Eiwitshakes zijn hiermee niet goedkoop, maar de prijs per shake valt vaak erg mee.

-Shakes zijn geen maaltijdvervangers

Een eiwitshake staat niet in verhouding tot een volledige maaltijd. Het is belangrijk om gevarieerd te eten, op enkel eiwitshakes kun je niet leven.

-Wanneer je stopt met shakes kun je terug op je oude gewicht komen

Eiwitshakes geven het lichaam grote voordelen. Stop je met afvallen met shakes? Dan vallen deze voordelen weg. Voorkom dit door extra eiwitten te halen uit eiwitrijke voeding zoals vis of vlees.

-Een shake is niet 100% natuurlijk

Het lichaam is niet gewend aan vloeibaar voedsel en eiwitshakes zijn niet 100% natuurlijk. Dit betekent echter niet dat eiwitpoeder schadelijk is voor het lichaam, het poeder kan een enorme bijdrage leveren wanneer je wilt afvallen.

Wat zit er in een eiwitshake?

Een eiwitshake maak je op basis van eiwitpoeder, je kunt dit kopen in potten of zakken. Het poeder is een product dat wordt verkregen bij het produceren van kaas. Je kunt eiwitpoeder kopen in verschillende smaakjes. Voeg er water of melk bij en drink het als een milkshake.

Eiwitpoeder komt niet altijd uit het bijproduct van kaas. De eiwitten voor een shake kunnen uit de onderstaande producten worden onttrokken:

 • Melk
 • Wei
 • Ei
 • Soja
 • Rijst

Ben je niet allergisch voor melk? Dan wordt aangeraden om voor ‘whey’ te kiezen (eiwitpoeder uit wei), het lichaam neemt dit het beste op. Het gaat echter niet alleen om de bron, ook de puurheid van het eiwitpoeder is van belang. Verdiep je dus goed in de kwaliteit van eiwitpoeder, alleen dan kun je vellig met shakes afvallen.

Wat is wei eiwit?

 • Wei komt oorspronkelijk uit melk en is een bijproduct van kaas
 • Wei eiwitten worden snel door het lichaam opgenomen
 • Wei eiwitten blijven relatief kort in het lichaam
 • Wei eiwitten zorgen voor spierherstel en je kunt hierdoor sneller afvallen
 • Eiwitpoeder wordt meestal gemaakt van wei eiwitten (check altijd de verpakking)

Eiwitshakes om specifiek af te vallen

Om af te vallen met shakes, zoek je eiwitpoeder dat voornamelijk uit eiwitten bestaat. Lees de achterkant van de verpakking om te zien of deze genoeg eiwitten per 100 gram bevat. Eiwitpoeder moet voor minstens 65% uit puur eiwit bestaan. Wil je extra spiermassa? Zoek dan een eiwitshake met meer koolhydraten en vet.

In één eiwitshake zit ongeveer 20 gram eiwit. Een inname van 45 gram eiwit voor vrouwen en 65 gram voor mannen wordt aangeraden (per dag).

Amerikaans onderzoek laat zien dat extra eiwitten niet alleen goed zijn voor de toename van spiermassa. Een onderzoek in 2007 liet zien dat het zorgt voor lagere hoeveelheden van een bepaald hormoon, hierdoor wordt het hongergevoel onderdrukt.

Eiwitshakes worden allang niet meer door enkel bodybuilders gedronken. Steeds meer mannen en vrouwen die voor een gezond gewicht gaan, maken gebruik van shakes. Eiwitshakes zijn steeds populairder geworden onder vrouwen die moeilijk extra eiwitten kunnen eten en hiervoor een gemakkelijke oplossing zoeken. Vrouwen vinden eiwitshakes een ideale oplossing en begrijpen dat het snel en effectief is.

Afvallen met shakes is geen garantie

Eiwitshakes geven geen garantie om gewicht te verliezen. Eiwitshakes kunnen slechts als aanvulling dienen op een gezond voedingspatroon. Het is belangrijk om gezonde/gevarieerde voeding te eten en het best is om eiwitten uit natuurlijke bronnen te halen. Denk hierbij aan eieren, mager vlees of vis. Shakes zijn dus geen noodzaak om af te vallen, het is vooral een makkelijkere manier om meer eiwitten in te nemen.

Eiwitshakes in wetenschappelijk onderzoek

Er is weinig onderzoek te vinden waaruit concreet blijkt dat eiwitshakes direct helpen om gewicht te verliezen. Onder meer het dr. Frank dieet wijst uit dat extra eiwitten tot verbluffende resultaten lijden wanneer het gaat om afvallen. Eiwitshakes zijn een simpele manier om extra eiwitten tot je te nemen, waardoor je de conclusie mag trekken dat shakes een grote bijdrage leveren wanneer je wilt afvallen.

Waarom werkt afvallen met shakes goed?

eiwittenEr zijn een aantal redenen waarom afvallen met shakes goed werkt:

 • Eiwitten verhogen de verbranding
 • Eiwitten geven een verzadigd gevoel
 • Eiwitten voorkomen het verlies van spiermassa

Eiwitten stimuleren de verbranding, meer dan koolhydraten. Het lichaam heeft veel energie nodig om eiwitten te verbranden, waardoor er uiteindelijk minder calorieën overblijven. Eet je 100 calorieën aan eiwit? Dan blijft er door de intensieve verbranding ongeveer 70% over.

Koolhydraten worden snel door het lichaam verwerkt en geven snel energie. Eet je meer eiwitten? Dan doet het lichaam er langer over om deze voeding om te zetten in energie, je hebt hierdoor langer een vol gevoel.

Start je met een streng dieet? Dan gaat het lichaam al snel in de overlevingsstand. Je hebt vanaf dit moment weinig controle en het jojo-effect kan sneller plaatsvinden. Echter is dit niet het enige! Het lichaam zal ook spiermassa verbranden, doordat er te weinig energie in het lichaam zit. Je verliest hierdoor snel gewicht, maar bereikt niet het gewenste effect.

Spiermassa is zwaarder, maar neemt minder plaats in dan vet. Het is belangrijk om spiermassa te behouden, je ziet er hierdoor slanker uit. Shakes helpen je om af te vallen en spiermassa te behouden. Shakes zijn een gemakkelijke manier om spiermassa te behouden en een strak lichaam over te houden na het verliezen van lichaamsvet.

Tips voor het kopen van eiwitshakes

Vind je eiwitshakes een bijdrage leveren wanneer je wilt afvallen? Dan geef ik je graag drie tips wanneer je eiwitshakes wilt kopen.

Kies voor zuiver eiwitpoeder (eiwitisolaat)

Veel eiwitpoeder zit vol met rommel dat niet in het poeder thuishoort, koop zuiver poeder, met zo min mogelijk toevoegingen van suiker en andere stoffen.

Koop eiwitpoeder uit de EU

Voeding uit de EU moet aan verschillende wetten en regels voldoen, deze gelden alleen in de Europese lidstaten. Koop geen eiwitpoeder uit bijvoorbeeld China.

Betaal niet teveel

Eiwitpoeder wordt vaak duur betaald. Natuurwinkels vragen gemakkelijk €90,- voor 2 kilo. Gelukkig kan het goedkoper! Via het internet kun je al 2 kilo poeder kopen voor €35,- van exact dezelfde kwaliteit of beter.

Afvallen met shakes: Hoe gaat dat in de praktijk?

Shakes kun je laten dienen als toevoeging op jouw voeding, maar voor een deel ook als vervanging. Ik raad je aan om ongeveer vijf maaltijden per dag te eten, maar wel kleinere porties dan wanneer je drie maaltijden zou eten. Neem ongeveer twee keer per dag een shake. De energie uit eiwitten is langzame energie die jouw lichaam niet snel opneemt. Het hongergevoel komt minder snel op, waardoor je lichaam met minder voeding tevreden is. Je kunt shakes het best een aantal weken uitproberen om resultaat te zien.

Wil je eiwitshakes gebruiken om af te vallen? Bestel deze dan via het internet. Gebruik mijn tips uit het artikel om goedkoop en kwalitatief goed eiwitpoeder te kopen.

Conclusie

Eiwitshakes zijn een makkelijke manier om gezond eiwit binnen te krijgen en daardoor gemakkelijker af te vallen. De basis van een dieet moet echter altijd bestaan uit gevarieerde voeding. Kijk altijd op de achterkant van de verpakking van eiwitpoeder, zo kun je precies zien wat er inzit.

Bronnen: Webmd

Wil jij op een gezonde manier afvallen zonder jojo effect?

Dan is wellicht de afslankreceptenbijbel iets voor jou. In dit boek vind je meer dan 100 recepten die je helpen vet te verbranden op een blijvende manier.

In deze grafiek zie je dat mensen die de afslankreceptenbijbel gebruikten bleven afvallen, ten opzichte van mensen die een standaard dieet gebruikten.

Meer informatie over de Afslank Receptenbijbel? Inmiddels is het populaire boek al meer dan 2000 keer gedownload!
Ja! Ik wil meer informatie!

Gerrit Snel is geïnteresseerd in alles dat met sport en voeding te maken heeft, hij wil jong en oud helpen aan een gezond gewicht en fit lichaam. Het is onze missie om met praktische tips zoveel mogelijk geïnteresseerden te helpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *