Koolhydraatarme recepten voor het ontbijt, de lunch en het diner zijn er in overvloed. Helaas zijn niet alle gerechten die je online vindt ook echt koolhydraatarm. Mocht je een kookboek hebben aangeschaft dan is de kans groot dat de recepten die je kookt ook echt koolhydraatarm zijn. Wanneer dat niet zo is, is het handig om te weten waar je terecht kan en waar een koolhydraatarm recept aan dient te voldoen. De 5 tips die we je in dit artikel aanreiken helpen je dan ook optimaal bij het bereiden van koolhydraatarme recepten.

1. Wat is koolhydraatarm?

Koolhydraatarm betekent niet dat een product helemaal geen koolhydraten bevat, maar wel dat het er aanzienlijk minder zijn. Eigenlijk gaat het om de tekst “waarvan suikers” die je op een etiket kunt teruglezen. Het is zaak om zo min mogelijk suikers in je voeding te hebben, want deze zijn eigenlijk altijd toegevoegd en dienen dus niet als voedingsstof. Eerder als smaakmaker.

Koolhydraatarme gerechten kenmerken zich door de aanwezigheid van vlees en vis, eieren, noten en zaden, vruchten, fruit en groenten en peulvruchten. Tegelijkertijd zijn producten als brood, aardappel, pasta, rijst, sappen (op basis van suikers) afwezig.

2. Gebruik geen vette bakproducten

Wanneer je gaat koken, moet je bij een koolhydraatarm dieet ook rekening houden met de bak- en braadvloeistof. Het is aanbevolen om olie te gebruiken, zoals kokosolie of sesamolie. Deze zijn vriendelijk binnen een koolhydraatarm voedselpatroon en maken je niet onnodig dik. Boter en margarine doen dat wel en geven voeding ook een dikkere, romige smaak. Erg lekker, maar erg ongezond en zeker geen bijdrage voor het afvallen.

3. Varieer in producten

Variatie is ook een kunst. Al snel loop je tegen dezelfde recepten aan, omdat ze nu eenmaal bevallen. Maar het is bewezen dat variatie je ook helpt om sneller vet te verbranden. Je lichaam heeft er dan meer energie voor nodig om het te verbranden. Niet alleen dat is prettig, maar je krijgt ook meer vitaminen en mineralen binnen als je regelmatig in je voeding varieert. Vis levert bijvoorbeeld veel omega 3 vetzuren, die je met enkel en alleen vlees of kip niet binnen zal krijgen. Om meerdere redenen zou je dus moeten zien te variëren.

4. Verdiep je in toetjes en desserts

Vaak heb je na het eten ook nog wel zin in een toetje of een dessert. Maar daar zitten vaak ook veel koolhydraten en suikers in. Probeer je daar dus eens goed in te verdiepen. Op die manier voorkom je dat je aan het einde van je maaltijd alsnog teveel suikers en koolhydraten binnenkrijgt en je hele koolhydraatarme maaltijd in de soep loopt. Er zijn voldoende toetjes en desserts te vinden, als je maar weet waar je moet kijken. Houd er ook rekening mee dat bijvoorbeeld roomijs veel meer koolhydraten dan een waterijsje. En de meeste waterijsjes kun je ook zelf maken met een shotje siroop een veel water.

5. Maak in één keer voor meer

Zeker het ontbijt is een maaltijd waar maar weinig mensen echt de tijd voor nemen. Het kan dan ook lonen om gerechten te bereiden waar je langere tijd mee kan doen. Bijvoorbeeld een notencake of een goed koolhydraatarm brood. Deze kun je gedurende een hele week gebruiken, zonder dat je er al teveel moeite voor hoeft te doen ’s ochtends. Op die manier is het beter vol te houden om koolhydraatarme recepten te bereiden.

 

Wil jij op een gezonde manier afvallen zonder jojo effect?

Dan is wellicht de afslankreceptenbijbel iets voor jou. In dit boek vind je meer dan 100 recepten die je helpen vet te verbranden op een blijvende manier.

Meer informatie over de Afslank Receptenbijbel? Inmiddels is het populaire boek al meer dan 2000 keer gedownload!
Ja! Ik wil meer informatie!

Gerrit Snel is geïnteresseerd in alles dat met sport en voeding te maken heeft, hij wil jong en oud helpen aan een gezond gewicht en fit lichaam. Het is onze missie om met praktische tips zoveel mogelijk geïnteresseerden te helpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *